Celebració cavalcades Tres Tombs 2023

Imatge d'un dels carruatges de la cavalcada dels Tres Tombs de Valls. Font: Ramon Torras
Diumenge, 15/01/2023 fins Dimarts, 17/01/2023

Una de les festivitats més populars que donen el tret de sortida a l'any nou són els Tres Tombs, la qual enguany arriba a més de vuitanta poblacions d'arreu de Catalunya.

Després de les celebracions de Nadal, per Sant Antoni, arriba la popular festa dels Tres Tombs, una de les més emblemàtiques de Catalunya, la qual inaugura la temporada de cultura popular del territori. Des de gener fins a octubre, més d'una vuitantena de municipis acullen les cavalcades i activitats al voltant d'aquesta commemoració, cada any posant èmfasis en el benestar de tots els animals que hi participen. L'objectiu principal de la celebració és rememorar el passat agrari i traginer tot honorant els animals de tir -cavalls, ases, mules i bous-.

Es realitzen tres voltes de lluïment a la població, en les quals es mostren els carruatges de treball que, anys enrere, s’utilitzaven per al transport de diverses mercaderies i paqueteria. Després de la cavalcada, es beneeixen els animals davant l'església. Enguany, el municipi vallesà de Caldes de Montbui tindrà especial protagonisme, ja que és la Capital dels Tres Tombs de Catalunya i, aquest any, celebra el cent-cinquanta aniversari de la festa.

A més, gràcies a l'establiment del nou protocol de seguretat i benestar animal de la Federació Catalana dels Tres Tombs, es reitera la importància de cuidar la fauna que hi participa.

La temporada 2023 dels Tres Tombs quedarà inaugurada el diumenge 15 de gener, a cinc municipis: Argentona, Cerdanyola del Vallès, Martorell, Valls, Polinyà i el barri barceloní de Sant Andreu de Palomar. Els actes tenen inici a les 9 h del matí i, aproximadament cap a les 12 h, és quan es dona el tret de sortida amb la cavalcada. Cap a les 13 h del migdia se celebra la benedicció dels animals a l'església de la població. Els dies anteriors a la celebració, 13 i 14 de gener, es podrà gaudir de diferents activitats i tallers emmarcades en la festivitat dels Tres Tombs.

Abans, però, el dijous 12 de gener, Caldes de Montbui acull l'acte d'inici de temporada en el qual es presentarà tot el ventall d'activitats, es commemorarà la nominació de la Capital Catalana dels Tres Tombs i s'anunciarà la XXVI Trobada Nacional, organitzada pel 7 de maig.

El dimarts 17 de gener arriben els Tres Tombs al Perelló, Vilanova i la Geltrú, Vilassar de Dalt i Sabadell (Colla Nova i Colla Vella). En aquest cas, totes les poblacions presenten la mateixa organització horària, amb inici de les activitats el mateix dimarts a les 9 h del matí i amb la celebració de la cavalcada i la benedicció dels animals al migdia, entre les 12 h i les 14 h.

L'única excepció és el festeig de la passada de Sant Antoni de Sabadell de la Germandat de Sant Antoni Abat Colla Nova, la qual serà a les 17 h de la tarda, per l'eix central de la ciutat. La cavalcada que tancarà la temporada 2023 se celebrarà el mes d'octubre a Cervelló.

Data: 

Diumenge 15 gen

Hora: 

10:00

Organitzador: 
Federació Catalana dels Tres Tombs
Correu electrònic de l'organitzador: 
info@trestombs.com