Festes Sant Roc de la Plaça Nova 2023

Cartell oficial de les Festes Sant Roc de la Plaça Nova 2023. Font: Associació Festes de la Plaça Nova
Barcelona
Dissabte, 12/08/2023 fins Dimecres, 16/08/2023

Celebrades des del 1589, arriben les festes populars estiuenques del Barri Gòtic de Barcelona, impulsades per l'Associació Festes de la Plaça Nova, amb la novetat principal que es recupera l'històric capgròs Beco.

Del 12 al 16 d'agost, la cultura popular, la tradició i la història arriben al barri Gòtic de Barcelona de la mà de les Festes Sant Roc de la Plaça Nova que, enguany, celebren la seva 434a edició. És l'Associació Festes de la Plaça Nova l'encarregada, any rere any, d'organitzar aquesta celebració, patrimoni de la ciutat. Com és habitual, el programa ve carregat d'activitats, tallers, jocs populars i cerimònies que commemoren a Sant Roc, qui, segons narra la història, es va convertir en el protector de les veïnes del barri contra la malaltia de la pesta.

Com mana la tradició, la primera tarda de festa, el dissabte 12 d'agost, a partir de les 18 h, s'engega amb la tradicional cercavila d'inici 'En Cu-cut dalt del ruc', en el marc de la qual es durà a terme l'esperada presentació del capgròs Beco, inaugurat l'any 1906, però que va desaparèixer a finals de la dècada dels seixanta. Enguany retorna a l'imaginari festiu de la celebració i és el plat fort de l'edició del 2023.

Com a exemples d'activitats destacades, el dilluns 14, a les 19.30 h, se celebra la 50a Festa del Gos, on es commemora la salutació del gos a Sant Roc. El dimarts 15 d'agost, a les 17 h, és el torn de la 42a Trobada i Ball de Gegants a la plaça Nova, moment en què es reuneixen els Gegants Nous de la Plaça Nova, en Roc i la Laia, amb els de les colles geganteres de Ciutat Vella. Les convidades especials d'aquest any són els Gegants de Cassà de la Selva.

L'últim dia, el dimecres 16 d'agost, és el dia de Sant Roc. D'entre les cerimònies festives destacades hi trobem el seguici de Sant Roc, amb inici les 9.30 h i final cap a les 12.30 h. Durant el seu recorregut se celebren actes com el ball de l’Àliga i recepció i balls del Seguici al bisbat, a les 11.40 h, o l'ofrena floral a la imatge de Sant Roc que hi ha a la plaça Nova i el ball del centenari dels Gegants de Sant Roc amb les tres sardanes, a les 12.30 h. A la tarda es faran activitats per als infants i danses tradicionals. La festa conclou amb el correfoc, a les 22 h, i el 150è Castell de focs de Sant Roc, a les 23 h.

La festivitat popular està dedicada a tota la ciutadania i tots els públics, i l'assistència a cada acte és totalment gratuïta, els quals se celebren a la mateixa plaça Nova i als carrers del voltant.

Data: 

Dissabte 12 ag

Hora: 

18:00

Organitzador: 
Associació Festes de la Plaça Nova
Correu electrònic de l'organitzador: 
gestio@lacasadelsentremesos.cat