Jornada 'Voluntariat i accessibilitat: visibilitzem l'invisible', a Tarragona

La 'Jornada Catalana de Voluntariat i Salut' de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) es dedica aquest any a l'accessibilitat i la inclusió. Font: FCVS
Tarragona
Divendres, 20/10/2023 fins Dissabte, 21/10/2023

La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) organitza el 20 i 21 d'octubre a Tarragona la tradicional 'Jornada Catalana de Voluntariat i Salut' i aquest any la dedica a l'accessibilitat i la inclusió.

L'any passat va ser la salut mental i es va fer a Lleida, i aquest any la temàtica és l'accessibilitat i la inclusió i es fa a Tarragona. Sota el títol 'Voluntariat i accessibilitat: visibilitzem l'invisible', la 'Jornada Catalana de Voluntariat i Salut' facilitarà suport, continguts i eines a entitats i centres de salut per poder fer més accessibles els programes de voluntariat, tant per a les persones voluntàries com per a les persones ateses i les seves cuidadores.

La jornada, que organitza la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) i que se celebrarà el 20 i 21 d'octubre a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona -Campus Catalunya-, arriba a la dinovena edició. Al llarg de tot el dia hi haurà una conferència, taules d'experiències i tallers participatius en els quals es trobaran mirades i punts de vista diferents sobre l'accessibilitat i la inclusió. L'objectiu és compartir coneixements i experiències.

Per una banda, la trobada pretén aconseguir que l'accessibilitat sigui un tema més transversal, mentre que per una altra, vol dotar les persones voluntàries, responsables de voluntariat, professionals de salut i alumnat universitari, d'eines útils per millorar la seva tasca diària. Compartir recursos, coneixements i bones pràctiques sobre accessibilitat entre les entitats i els centres de salut per millorar l'atenció de les persones és, de fet, l'eix central.

El divendres 20 d'octubre els actes són presencials a l'Aula Magna, la Sala de Graus i la Sala de Juntes del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (Avinguda Catalunya, 35, a Tarragona). I la majoria es podran seguir en línia. La conferència 'De les barreres visibles i invisibles a la inclusió universal. El paper del voluntariat', a càrrec de la professora de pedagogia de la URV, Conxa Torres, obrirà la jornada. Tot seguit hi haurà la taula 'Trencant barreres amb el voluntariat', que mostrarà les experiències de persones voluntàries de l'Associació Ment i Salut La Muralla, la Fundació Avismón Tarragona, la Fundació Santa Teresa del Vendrell i la Federació Catalana de Voluntariat Social.

A la tornada de la pausa i, després, a la tarda, serà el moment dels tallers: 'Cap a una arquitectura accessible de les entitats', 'Com acompanyar persones amb epilèpsia', 'Com acompanyar persones amb discapacitat física i orgànica', 'Com trencar amb l'edatisme en el voluntariat', 'Com acompanyar persones amb sordesa' i 'Com acompanyar persones amb discapacitat visual'.

Pel que fa a dissabte, 21 d'octubre, es farà un taller, en format virtual, amb el títol 'Llenguatge inclusiu per un voluntariat inclusiu'. Es planteja com un espai de creació d'un diccionari de llenguatge inclusiu, de tal manera que hi hagi un resultat on cada diversitat es vegi representada.

La Jornada estarà conduïda pel periodista Miquel González. L'assistència és gratuïta, però cal fer la inscripció. Totes les activitats disposaran de subtitulació en català, per a persones amb problemes auditius. La programació i els detalls de la jornada es poden consultar al web de la FCVS.

Data: 

Divendres 20 oct

Hora: 

09:00

Organitzador: 
Federació Catalana de Voluntariat Social
Correu electrònic de l'organitzador: 
info@voluntaris.cat