Creix el consum d’heroïna per culpa de la crisi

Creix el consum d’heroïna per culpa de la crisi

Resum: 

La cocaïna és la droga més consumida i la que genera més peticions de tractament a l'entitat Projecte Home, però està creixent el consum d’heroïna coincidint amb els problemes socials i econòmics. Els consumidors triguen més de deu anys a adonar-se de la seva dependència. Així es desprèn de la memòria del 2009 de Projecte Home.

Aquestes són algunes de les conclusions de l’informe anual de l’entitat Projecte Home, que ofereix diversos programes de tractament a persones drogodependents des de fa més de 15 anys i que acaba de presentar el balanç del 2009.

El 2009 van atendre més de 1400 persones, la gran majoria homes (el 85%). Malgrat que van atendre persones de totes les edats (des de 13 fins a 60 anys) la majoira tenen al voltant de 30 anys, són solters sense fills i estan a l’atur. I és que la crisi econòmica no està afavorint la reducció del consum de drogues sinó al contrari. En el cas de l’heroïna, per exemple, que és una droga que ajuda a evadir la realitat, està augmentant la demanda.

“L'heroïna és una droga que evadeix de la realitat i, per tant, resulta molt pròpia de les èpoques de crisi”, afirma Oriol Esculies. En canvi, l'increment del consum de cocaïna, que es va disparar sobretot a partir de mitjans dels noranta, “s'associa a la bonança econòmica” i té molt a veure amb “la relació que la societat estableix entre cocaïna i èxit”, argumenta el director de Projecte Home.

Més ajuts
Per sort es tracta d’una excepció, ja que el consum de drogues a Catalunya està estabilitzat segons les dades del departamento de Salut i del Pla Nacional de Drogues. Tot i així segueix havent-hi molta gent que té la vida estruncada per culpa de les drogues i, de fet, les demandes d’ajuda a Projecte Home no paren de créixer. En els últim 10 anys s’han multiplicat per 5 el nombre de persones ateses.

El problema del consum de cocaïna (la droga més consumida a Catalunya) és que les conseqüències físiques, psicològiques i socials del seu consum triguen a manifestar-se. “Cada vegada venen més tard i això implica més dificultats de recuperación”, explica el director de Proejcte Home Oriol Esculies, sobretot tenint en compteq ue el 20% pateixen algun trastorn psiquiàtric greu associat al consum de cocaïna i altres drogues.

Afegeix un comentari nou