Que no t'hipotequin la vida! Recta final per a la recollida de signatures

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Que no t'hipotequin la vida! Recta final per a la recollida de signatures

Resum: 

El proper 25 de gener acaba el termini de recollida de signatures per recolzar la iniciativa legislativa popular per promoure la dació en pagament. Han estat gairebé dos anys d'entrebancs per a una iniciativa que compta, avui, amb 799.732 signatures de suport.

Un llarg camí ple d’entrebancs

Fa gairebé dos anys, diverses entitats engegaven una campanya que, sota el lema Que no t’hipotequin la vida, volia promoure per primer cop la via de la iniciativa legislativa popular (ILP) per aconseguir la reforma de la llei hipotecària.

El dia 30 de març de 2011, les organitzacions promotores van presentar la Iniciativa legislativa popular davant de la Mesa del Congrés dels Diputats, que n’havia d’autoritzar la tramitació.

No obstant això, la recollida de signatures va haver d’esperar més d’un any, atesos els múltiples entrebancs amb què va topar la iniciativa, que no va ser admesa a tràmit per la Mesa del Congrés fins el 16 de setembre de 2011.

Per tot plegat, les entitats no van poder començar a recollir les 500.000 firmes necessàries per tirar endavant la iniciativa fins el 23 d’abril de 2012.

El període de recollida de signatures finalitza el proper 25 de gener. De moment ja s'han recollit 799.732 firmes i les entitats esperen arribar al milió.

El període de recollida havia de durar fins a finals d’octubre però la Comissió promotora va sol·licitar una ampliació de tres mesos, principalment a causa dels retards en el lliurament dels plecs per part de la Junta Electoral Central.

El termini s’exhaurirà finalment el proper 25 de gener, data màxima per recollir les signatures, tant les manuscrites com les signatures online.

És el primer cop que s'usa la signatura online per a una iniciativa d'aquestes característiques a Espanya. Per usar aquesta fórmula, cal disposar d’un lector de DNI electrònic o bé d’un certificat digital instal·lat que certifiqui l’autenticitat de les dades davant l’Administració.

Logo de la campanya per a la ILP

Prop d’un milió de signatures

Durant els dos primers mesos, la ILP per a la dació en pagament ja va rebre el recolzament de 200.000 persones. El passat mes de novembre, l’Oficina del Cens Electoral va comunicar a la Comissió promotora de la ILP que ja havia validat 614.246 firmes del total de 627.075 que s’havien presentat fins aleshores.

Actualment, la xifra ja frega les 800.000 firmes, entre les manuscrites i les online. Concretament, a data de 10 de gener, el nombre de signatures recollides era de 799.732.

Amb aquestes dades, les entitats entenen que la iniciativa està més legitimada que mai i esperen poder arribar al milió de signatures abans no s’exhaureixi el termini.

La proposta

El text de la proposta demana, fonamentalment, l’establiment de la dació en pagament amb efectes retroactius, la paralització dels desnonaments i el lloguer social perquè les persones executades puguin seguir al seu habitatge pagant un lloguer no superior al 30% dels seus ingressos mensuals per un període de 5 anys.

Segons el text de la proposta, les dades de 2010 sobre desnonaments ja multiplicaven per quatre les execucions hipotecàries de 2007.

Per a més informació, podeu consultar el web de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya o el de la resta d'entitats promotores.

Logos de les entitats promotores

Un drama que no s’acaba

Durant aquests darrers anys, la tasca de les entitats ha estat decisiva per donar a conèixer el drama dels milers de famílies víctimes dels desnonaments.

La pressió contra les execucions hipotecàries no ha aconseguit, però, posar-hi fre sinó que la xifra ha continuat augmentant fins i tot després que el govern del PP aprovés, el passat mes de març, la dació en pagament voluntària per a casos extrems, norma àmpliament criticada per entitats com ara la mateixa Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.

Es calcula que a Espanya hi ha entre 3 i 5 milions d'habitatges buits mentre segueix augmentant la xifra de desnonaments.

Així, durant el segon trimestre de 2012 es va registrar una mitjana de 526 desnonaments al dia. Segons estimacions de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, des de l’inici de la crisi l’any 2008 s’haurien produït uns 400.000 desnonaments.

La Plataforma denuncia, a més, que Espanya és irònicament un dels països del món amb major nombre d'habitatges buits (entre 3 i 5 milions).

El caire abusiu de la regulació espanyola relativa als desnonaments també va ser denunciat el passat mes de novembre pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que entén que aquesta regulació vulnera el dret europeu sobre la protecció dels consumidors recollit a la directiva 93/13.

El dictamen del Tribunal reconeix que correspon a cada estat de la Unió l'establiment de les mesures processals pel que fa als desnonaments però també recorda que no es pot obstaculitzar el dret de protecció del consumidor establert a l'esmentada directiva.

Intervenció d'Ada Colau en un programa de televisió:

Afegeix un comentari nou