Economia solidària a la teva entitat: per on començar?
Comparteix
Des de les assegurances fins als lots de Nadal, la majoria de productes i serveis que una entitat necessita es poden aconseguir en organitzacions de l’economia social i solidària.
L’economia social i solidària la conformen iniciatives molt diverses de producció, comercialització, consum, inversió, etc. que funcionen amb lògiques més democràtiques, equitatives, solidàries i respectuoses amb les persones, el medi ambient, el territori... En resum, es tracta de pràctiques que compleixen tres requisits: propietat col·lectiva, gestió democràtica i responsabilitat social.
Una manera de contribuir amb l’economia social i solidària des de la nostra entitat és assegurar-nos que les decisions de compra que es prenen afavoreixen aquest tipus d’organitzacions.
6 consells bàsics a l’hora de comprar
- Buscar alternatives que minimitzen l’explotació de matèries primeres (intercanvis, segona mà, reparació, reutilització).
- Plantejar-nos quin tipus de comerç volem afavorir.
- Assegurar-nos de la qualitat d'allò que comprem de cara a adquirir béns més saludables i duradors.
- Informar-nos sobre les repercussions socials i mediambientals dels béns i serveis que adquirirem.
- Portar a terme un bon manteniment dels nostres béns.
- Quan finalitza la vida útil d’un producte, llençar-lo selectivament de manera que es pugui reciclar el material de què està fet.
10 proveïdors de l’economia social
Serveis financers
- FIARE: xarxa de persones i organitzacions amb vocació de crear alternatives en el mercat financer, per construir una economia amb altres valors i al servei d'una societat més justa. També actua com agent de Banca Popolare Etica.
- FETS: el seu objectiu de fons és la transformació social en positiu buscant realitats més justes, sostenibles i més humanes a través de donar a conèixer i fer créixer el projecte de les finances ètiques i solidàries.
- TRIODOS BANK: ofereix finançament a empreses, entitats i projectes que aporten un valor afegit en el camp social, mediambiental i cultural, gràcies al suport d'estalviadors i inversors que opten per la construcció d'una societat més humana i sostenible.
- CAIXA D'ENGINYERS: societat cooperativa de crèdit que fomenta valors com l'honestedat, l'equitat, la igualtat, la responsabilitat social, la solidaritat, l'auto-responsabilitat i la transparència. El soci és a la vegada client i propietari de l'entitat.
Energia
- SOM ENERGIA: cooperativa sense ànim de lucre que té com a principal objectiu reunir milers de persones amb el desig de canviar el model energètic actual i treballar plegades per assolir un model 100% renovable.
Assegurances
- ARÇ: projecte cooperatiu en forma de corredoria d’assegurances especialitzada en el sector de l’economia social i solidària, l'associacionisme i l’assegurança d’energies renovables.
Alimentació i obsequis
- L'OLIVERA: cooperativa d'integració social que incorpora persones amb dificultats, fonamentalment persones amb discapacitat psíquica, que participen activament en tot el procés del cultiu de les vinyes i oliveres i l'elaboració de vins i olis.
- MENGEM BAIX i MENGEM BAGES: associats a Frescoop, SCCL, cooperativa mixta de treball i consum de caràcter no lucratiu. Ofereixen productes de primera qualitat, amb mètodes de producció i distribució sostenibles amb l'objectiu d'eliminar intermediaris.
Arts gràfiques, manipulats i altres
- CEVAGRAF, S.C.C.L.: cooperativa de treball associat des de l’any 1986, dedicada a les arts gràfiques i especialment l’impressió offset. Posen en pràctica la democràcia social, la participació econòmica de tots els socis, la solidaritat, la responsabilitat i l’autogestió en tots els àmbits.
- FUNDACIÓ GINESTA: organització sense ànim de lucre que treballa per la integració social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. El seu Centre Especial de Treball ofereix serveis de manipulats postals, reprografia, magatzem i picking, subministrament de materials d’oficina i enclavaments laborals.
Per saber-ne més:
Pots complementar aquestes iniciatives amb altres petites accions de caràcter individual. Et recomanem que consultis les 7 propostes per començar el curs de manera justa i solidària.
Comentaris
Anònim
Afegeix un nou comentari