Tornar a classe: 30.000 alumnes més per 3.000 professors menys

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
Alumnes fent manualitats - imatge de Clarissa Rodrígues González
Alumnes a classe - imatge de Clarissa Rodrígues González

Tornar a classe: 30.000 alumnes més per 3.000 professors menys

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

El curs escolar ha començat amb canvis tant en l’estructura de les aules, en les assignatures impartides, com en el cost per les famílies. La comunitat educativa preveu un curs marcat per les mobilitzacions i la FaPaC alerta que el pes de les retallades no farà possible mantenir la normalitat.

Els alumnes de secundaria de la majoria d’instituts catalana han començat avui el curs amb més companys de classe i amb horari intensiu – aquesta opció l’han adoptada en el 71% del casos. Aquestes són algunes de les novetats a les que s’hauran d’adaptar pares, professos i alumnes. Ahir van ser les escoles de primària i infantil les que van obrir les portes en una jornada on la normalitat va ser impossible, ja que el curs ha començat marcat pels canvis i les incerteses.

En total s’han incorporat a les escoles uns 30.000 alumnes més però amb uns 3.000 professors menys. Això implica que han de treballar més hores, tenir més alumnes i cobrar menys, tot i que des de l’Administració catalana es demana més qualitat i millors resultats. Un dels objectius és reduir la taxa de fracàs escolar que es troba en el 21,8% en el cas de la ESO, i la taxa d’abandonament que és del 26%, la segona xifra més alta d’Europa.

La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC) ha alertat que el curs comença “devaluat”, pel “pes dels ajustos i les retallades” i s’ha destacat que aquest any les famílies tindran un paper molt més actiu en les reivindicacions i hauran d’aportar bona part del que les administracions han eliminat. D’altra banda la comunitat educativa ha advertit que si hi ha una tercera retallada aniran a la vaga, i les samarretes grogues han estat les protagonistes d’aquesta tornada a l’escola.

Professors:

- Un 10% menys de sou.

- Més alumnes

- Una hora lectiva més

- Les substitucions es cobriran a partir del desè dia

Alumnes:

- Tindran més companys de classe

- 2n i 4rt d’ESO incorporen una hora més de matemàtiques

- Horari intensiu als matins (71% dels casos)

- Exàmens de recuperació al setembre (secundaria)

Famílies:

- Encariment del material escolar per la pujada de l’IVA

- Reducció de les subvencions de menjador

- Portar carmanyola també implicarà pagar un mínim al menjador

- Han buscat noves escoles per què algunes han tancat

Afegeix un comentari nou
0