Àmbit
Formació

Contes i llibres per treballar la guerra amb la infància i l’adolescència

Entitat redactora
F Pere Tarrés
Autor/a
Maria Bombardó Soro
És important tractar la infància com persones amb capacitat reflexiva. Font: Pexels

Relats il·lustrats que conviden a la reflexió crítica sobre el conflicte armat, la seva realitat i les seves conseqüències.

La guerra és un concepte complex, que és molt important no abordar des de perspectives simplistes. Això fa que moltes vegades s’allunyi la infància d’aquestes realitats. Així i tot, el pacifisme i l’activisme contra les armes aposten per l’acció contrària, i advoquen per oferir als nens, nenes i adolescents les eines necessàries per a que entenguin què suposa la guerra, i adoptin actituds crítiques des d’edats primerenques, sense paternalismes i permetent-los construir la seva pròpia opinió.

La guerra és una realitat constant, ara i en el passat, però promoure'n l’entesa comuna entre la infància i l'adolescència i acompanyar-les en un estudi real de les conseqüències i realitats del conflicte armat pot derivar en un camí cap a un futur més pacífic. Una forma molt adient de tractar aquestes qüestions és la lectura, que a més fomenta la reflexió individual. A continuació es recullen alguns contes i relats amb els quals les entitats i centres educatius poden abordar la guerra amb la infància i l'adolescència.

Índex

Sobre els conceptes de la guerra i el conflicte

Un dels jocs més estesos entre la canalla és el de simular guerres o batalles. Tanmateix, és possible que s’hagin preguntat alguna vegada, què és a guerra? Un bon primer pas per a tractar la guerra amb la infància pot ser convidar-la a reflexionar sobre el conflicte armat com a concepte. Aquests són alguns llibres que poden donar suport a això:

  • Què és la guerra?’, d’Eduard Altibarra, un llibre infantil de no-ficció que es fa precisament aquesta pregunta, responent-la de forma sintètica, exemplificant-ho amb fets històrics i exposant els mitjans que cal desplegar per a evitar-la.
  • Tinc un tanc de joguina’ és un poema escrit per Pere Martí i il·lustrat per Núria Tomàs que reflexiona sobre la banalització que la societat fa sovint de la guerra, i duu als i les infants que el llegeixen a preguntar-se què implica jugar a la guerra.
  • Sin agua y sin pan’, de Luis Amavisca és un conte il·lustrat que pinta una situació on hi ha dos pobles separats per una tanca, l’un no té pa i l’altre no té aigua, i un dia arriba un tercer poble que no té cap de les dues coses. És resultat d’un projecte amb Amnistia Internacional.

Absurditat de la guerra

Des del pacifisme i la teoria contra les armes, una de les qualificacions que es fa de la guerra és que és absurda, especialment per les grandíssimes conseqüències humanes que comporta i totes les possibilitats que limita. A continuació s’esmenten alguns llibres que permeten reflexionar en aquesta direcció:  

  • Boom: la guerra dels colors’, firmat per Ximo Abadía i dirigit a infants d’a partir de sis anys. Retrata conceptualment els punts de partida d’una guerra mitjançant dos bebès de pobles veïns que s’obsessionen amb dos colors diferents i duen a les seves localitats a la guerra.
  • Les botes del general’, un conte infantil en lletra de pal escrit per Elisa Ramón i dibuixat per Franscesc Rovira, on un general obsessionat pel conflicte és abandonat per tots els seus soldats, i per les seves botes.
  • Per què’ és un conte sense lletra, il·lustrat per Nikolai Popov, una faula protagonitzada per una granota que inicia la narració sola i tranquil·la en un prat, amb una imatge bucòlica entre flors, però és atacada per un ratolí i la situació escala a un conflicte brutal.
  • A ‘L’enemic’, Serge Bloch i Davide Cali retraten la por a l’altre que emmarca totes les guerres, on el Manual de l’Exèrcit diu que l’enemic és cruel i ha de ser eliminat. Convida a reflexionar sobre la poca lògica que hi ha darrere la disciplina militar.

Emmarcats en conflictes reals

Per tal de tractar la infància i l’adolescència com persones amb capacitat crítica i reflexiva, és important posar-los en context de les realitats que les envolten. Una manera molt adient de convidar-les a reflexionar sobre la guerra és oferir-los un retrat real dels conflictes que han tingut i tenen lloc al món. Aquests són alguns relats emmarcats en aquests contextos:

  • La bibliotecària de Basora’, de Jeanette Winter, es un conte il·lustrat, ple de colors brillants, basat en una història real, que narra com una bibliotecària lluita per salvar el fons de la seva biblioteca en plena guerra d’Iraq.  
  • Els tres tambors’, un conte de Sílvia Cabestany i Roser Ros que forma part de la col·lecció ‘La guerra dels grans’, que recull els testimonis i retrata el desconcert de persones que eren infants o adolescents durant la Guerra Civil Espanyola.
  • A ‘La zapatilla roja’, Karin Gruß retrata, amb l’ajuda de les il·lustracions de Tobias Krejtschi, la vida de Kenan a la Franja de Gaza, on un dia surt a jugar un partit amb els seus amics i l’autobús on viatja és atacat per dispars. La narració és adient per a infants de 10 a 12 anys.  

Conseqüències de la guerra

La guerra va inevitablement lligada a unes conseqüències brutals, i entendre el conflicte armat passa per comprendre que, un cop finalitzat, s’estirarà en el temps durant anys, si no per sempre, en forma de resultats sobretot deshumanitzants. És important, per oferir un retrat fidel i que convidi a la reflexió a la infància i l’adolescència, parlar-los de manera realista, sense evitar esmentar i pensar en la destrucció i la mort que comporten els conflictes armats. Alguns contes i llibres que retraten aquestes conseqüències són:

  • Molsa’, on David Cirici a la lletra i Esther Burgueño a la il·lustració, mostraren com afecta al gos Molsa l’arribada de la guerra, dibuixant el seu sentiment de pèrdua constant des que la seva família desapareix quan cau una bomba a casa seva.
  • Akim corre’, de Claude K. Debois, vol transmetre d’una manera entenedora què significa l’esclat de la guerra i què implica fugir-ne. Ho fa mitjançant la història d’Akim, a qui el conflicte deixa en mig d’un paisatge desolador fins que és arrossegat per la gent que fuig, on comença el seu propi viatge per la mort i la destrucció, fins a trobar refugi.    
  • El dia que va arribar la guerra’ és un poema de Nicola Davies, il·lustrat per Rebecca Cobb, inspirat per la història d’una nena refugiada a qui negaren l’entrada a una escola. Convidarà la canalla a reflexionar sobre el fet inesperat que és la guerra, així com la importància de l’acollida i l’empatia.  

Comparteix i difon