L’ICIP fomentarà la pau i el diàleg amb una performance i diversos tallers

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
Imatge gràfica de l'acció artística "Cuerpos gramaticales".  Font: Agroarte
Imatge gràfica de l'acció artística "Cuerpos gramaticales". Font: Agroarte
Agroarte, moviment de pau a Medellín. Font: Agroarte
Agroarte, moviment de pau a Medellín. Font: Agroarte
Logo de l'Institut Català per la Pau. Font: ICIP
Logo de l'Institut Català per la Pau. Font: ICIP

L’ICIP fomentarà la pau i el diàleg amb una performance i diversos tallers

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

"Cuerpos gramaticales" és una acció artística provinent de Colòmbia amb la voluntat de construir memòria col·lectiva i no oblidar conflictes del passat.

L’Institut Català Internacional per la Pau continua en la seva línia per fomentar la pau i el diàleg entre la ciutadania amb una nova acció artística anomenada “Cuerpos gramaticales”. La performance, nascuda a Medellín (Colòmbia) de la mà del col·lectiu Agroarte de la Comuna 13, arriba a la capital de Catalunya en el marc del projecte “Estratègies de Memòria, Veritat i Reconciliació de dones colombianes a l’exterior” i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

L’objectiu del projecte és compartir un espai de diàleg i memòria que al final del camí gener i construcció de la pau i reconegui processos de la societat civil i resistència pacífica que han acabat amb conflictes del passat. Agroarte és un moviment de hip-hop agrari únic i a la vegada és una resposta a la violència al país sorgit com a procés de resistència. Van néixer a la comuna 13, un dels barris més castigats per la violència, i a través de l’art van començar a construir un teixit social que avui dia s’han convertit en un referent al país. Durant el dia 21 d’octubre, data que acollirà la performance "Cuerpos gramaticales", les persones participants romandran assegudes a terra i en silenci. Aquesta imatge simularà el fet d’estar sembrades i, a partir d’aquí, l’expressió corporal i l’imaginari comú seran les eines per realitzar exercicis de memòria col·lectiva i reconstruir realitats del passat.

Prèviament a l’acció artística, l’ICIP ha organitzat una sèrie de tallers i formacions durant els mesos de setembre i octubre amb l’objectiu de treballar la memòria a través de diferents expressions artístiques. Aquests tallers, que se celebraran al Centre Cívic Barceloneta, estan oberts a tothom qui hi vulgui participar. Les temàtiques dels tallers giraran al voltant de la dansa, el teatre, la literatura i les arpilleres, amb l’acció final el dia 21, encara amb hora i lloc per concretar. Els horaris dels tallers són els següents:


Taller de dansa

16 de setembre

10 a 14h

Dinamitzadora: Carolina García

Descripció: Identificació del cos com territori propi i relació amb els altres a través del llenguatge de l’expressió corporal.


Taller de teatre

30 de setembre

10 a 14h

Dinamitzadors: Nelson Jara i Cristina Osorno

Descripció: Exercicis i experiències sensorials per despertar memòries que al llarg de la vida es queden gravades als nostres cossos.


Taller de literatura

7 d’octubre

10 a 14h

Dinamitzadora: Mercè Martí Arolas

Descripció: Formes d’expressió escrita com la poesia, el conte, la prosa o la cançó seran les eines per reflexionar sobre el que som a partir de la memòria de la nostra vida.


Taller d’arpilleres

18 d’octubre

17 a 20h

Dinamitzadora: Isabela Porras

Descripció: Serà un taller de teixir per crear la història pròpia, la que es vulgui recordar o oblidar. L’art i la metodologia psicoafectiva ajudaran a crear vincles i promoure l’intercanvi d’experiències al voltant de la diversitat cultural i la pau.


Sobre l’ICIP

L’Institut Català Internacional per la Pau és un organisme públic creat pel Parlament de Catalunya l’any 2007, amb caràcter institucional però independent del Govern i de les entitats privades, amb personalitat jurídica pròpia. El seu objectiu és promoure la cultura de la pau a Catalunya i al món, facilitar la resolució pacífica i la transformació dels conflictes i fer que Catalunya tingui un paper actiu com agent de pau.

Afegeix un comentari nou