8 consells per implantar un procés de col·laboració entre entitats i empreses

Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

8 consells per implantar un procés de col·laboració entre entitats i empreses

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

Avui en dia moltes empreses donen importància a la seva responsabilitat social corporativa i inicien processos de col·laboració amb entitats no lucratives amb l’objectiu de participar en el desenvolupament de la seva missió. A continuació us donem 8 consells perquè la vostra entitat iniciï la col·laboració amb una empresa.

Tradicionalment, les empreses han identificat les entitats sense afany de lucre com a figures jurídiques receptores de donatius i no com a agents amb qui poder dur a terme projectes de col·laboració respecte a diversos temes on hi ha un interès mutu.

Aquest comportament, habitualment, es dóna entre empreses i organitzacions no lucratives d’un nivell més bàsic. En funció de com tinguin desenvolupada, cadascuna d’elles, la seva responsabilitat respecte al seu entorn, trobem un nivell de transició en el qual s’amplia la forma de participar.

Finalment, quan tant les empreses com les entitats han assolit una maduresa respecte a la seva responsabilitat social, ens trobem amb un nivell de col·laboració estratègica.

A fi d’obtenir una bona col·laboració estratègica entre les entitats i les empreses, és aconsellable seguir uns ítems que ens ajudin a implantar el procés de col·laboració. D'acord amb la Guía para la colaboración entre empresas y organizaciones no lucrativas de l'Observatorio del Tercer Sector de Bizkaia us exposem 8 punts clau a seguir per a desenvolupar aquest tipus de col·laboració.

1. Reflexiona: per què volem iniciar aquest procés?

S’ha de fer una reflexió interna que permeti a cada organització valorar les seves motivacions per establir aquesta relació de col·laboració. També es important l’existència d’una identificació amb la missió i visió estratègica, així com l’anàlisi d’experiències prèvies de col·laboració.

2. Identifica els possibles aliats, les seves demandes i les seves expectatives

És important identificar els grups d’interès de l’entitat i de l’empresa. També és important identificar les activitats en les quals poden col·laborar i que cobreixen les seves expectatives i demandes.

3. Defineix els objectius específics i la forma de col·laboració

Dues qüestions a tenir en compte són la identificació dels objectius de la col·laboració i la identificació del tipus de projecte a desenvolupar i com dur-lo a terme.

4. Identifica l’aportació de recursos necessaris per a fer realitat el projecte

Una vegada s’ha definit el marc de col·laboració, les organitzacions han de determinar quins són els recursos necessaris per al desenvolupament del projecte i quines aportacions es podran fer al llarg de la vida del projecte.

5. Estableix els criteris de selecció de les organitzacions:

Ambdues parts han de tenir clars els seus criteris per seleccionar o excloure les organitzacions amb qui col·laborar.

6. Comunica i alinea el projecte amb les organitzacions

A fi que la col·laboració tingui èxit, caldrà tenir en compte el nivell de coneixement de les organitzacions, el seu alineament estratègic, el projecte concret en el qual es col·labora i quina és la aportació i restriccions que té cada part.

7. Comunica el projecte als grups d’interès

Una vegada identificat el projecte, és recomanable planificar la participació que hi tindran els diferents grups d’interès.

8. Signa un conveni de col·laboració

Quan ja s'hagi definit el projecte, s’ha d’elaborar un conveni de col·laboració que reculli tots els aspectes relatius al projecte i s’ha de signar per les parts interessades.

Si voleu ampliar la informació i conèixer indicadors i instruments de recollida d’informació en relació a la col·laboració entitat-empresa, podeu consultar la Guía para la colaboración entre empresas y organizaciones no lucrativas.

Podeu consultar altres documents de referència sobre Responsabilitat Social Corporativa a la biblioteca de xarxanet.org.

Afegeix un comentari nou