SEXus promou una sexualitat integral i positiva amb el lema #MakeItYours

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau
Cada dret sexual i reproductiu protagonitza un dels cartells de l'exposició de #MakeItHYours. Font: ABD
Cada dret sexual i reproductiu protagonitza un dels cartells de l'exposició de #MakeItYours. Font: ABD
Un dels cartells de la campanya #MakeItYours sobre els drets sexuals i reproductius. Font: ABD
Un dels cartells de la campanya #MakeItYours sobre els drets sexuals i reproductius. Font: ABD

SEXus promou una sexualitat integral i positiva amb el lema #MakeItYours

Autor/a: 
Sònia Pau
FCVS

Resum: 

La iniciativa de l'entitat ABD dona eines al jovent per detectar quan i com es vulneren els seus drets sexuals i reproductius.

Explorar eines i mitjans per arribar al màxim de població amb missatges sobre què són els drets sexuals i reproductius. Fa temps que SEXus, un programa de l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD, hi treballa i ara té en marxa una campanya en format transmèdia amb el lema #MakeItYours (#Fes-losTeus) pensada sobretot per a adolescents i jovent.

La campanya s’ha dissenyat precisament a través de les necessitats detectades entre les persones participants al projecte SEXus: malgrat viure en una societat amb múltiples canals d’informació, no saben com accedir als recursos que tenen a l’abast si decideixen avortar, com aconseguir preservatius o lubricants o quins són veritablement els seus drets.

Sexualitats plaents i lliures

“L’esforç sempre és garantir sexualitats plaents i lliures de discriminació. A partir d’aquí treballem de diferents maneres i una és la visibilització buscant la manera d’arribar a tothom. Detectem falta d’informació i molts dubtes”, resumeix la responsable dels programes de Salut Sexual i VIH de l’ABD, Aldana Menéndez. I hi afegeix que si no es coneixen els drets, en aquest cas els sexuals i reproductius, significa que tampoc se sap detectar quan hi ha una situació que els vulnera, ni se sap on anar en cas que es pateixi una vulneració.

L’aposta per la campanya transmèdia és perquè és un format molt visual i més atractiu per al jovent. “Hem agafat la Declaració Universal dels Drets Sexuals i l’hem traduïda amb un llenguatge de proximitat i entenedor”, diu Menéndez. Entre el material hi ha una guia pedagògica, podcast i una exposició.

La guia pedagògica és una eina didàctica en relació amb els drets per treballar-los de manera grupal o individual. En el cas dels podcast es recull la veu de persones dels món de les arts, la cultura, l’àmbit social, educatiu i sanitari també per reflexionar sobre els drets sexuals, i l’exposició, que serà itinerant, està formada per una desena de pòsters que posen imatge als drets amb una mirada àmplia i diversa. En l’elaboració de la campanya hi han col·laborat Femiñetas i la il·lustradora Malena Guerrero.

“Detectar situacions de vulneració i donar eines per garantir els drets és l'objectiu -insisteix Menéndez-. I saber que són drets i no es poden confondre amb privilegis”. La responsable dels programes de Salut Sexual i VIH de l’ABD reconeix que encara queda molta feina per fer, perquè “al segle XXI la sexualitat està invisibilitzada, encara és un tema tabú”. I conclou amb una reflexió: “Exigim al jovent que es cuidin, però no els ho posem fàcil per accedir a les mesures necessàries o a la informació també necessària. És una gran contradicció”.

Afegeix un comentari nou