L’estigma i la discriminació en salut mental a Catalunya

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Pau Ricart
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L’estigma i la discriminació en salut mental a Catalunya

Autor/a: 
Pau Ricart
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

El 30 de setembre es va presentar l’estudi sobre "L’estigma i la discriminació en salut mental a Catalunya 2016".

Fruit d’una investigació entre Obertament, la universitat Autònoma de Barcelona i Spora Sinergies es va presentar l’estudi que té l’objectiu d’explorar i identificar els factors psicosocials que estan relacionats amb l'estigma i la discriminació que pateixen les persones amb un trastorn mental a Catalunya. Aquesta recerca s’orienta a conèixer i identificar aquells aspectes negatius que minven la qualitat de vida i les oportunitats socioeconòmiques a les persones amb un trastorn mental (TM).

Els estereotips que projectem sobre les persones que tenen un TM solen reflectir-se en els nostres comportaments que, consegüentment, tendeixen a ser discriminatoris i estigmatitzadors.

L’estudi presenta uns resultats on es fa palesa la necessitat de seguir treballant per acabar amb la situació d’estigma que hi ha envers la salut mental. Segons aquest estudi el 80,1% de les persones amb trastorn mental han estat discriminades per raó de salut mental; i un 54,9% ha patit aquesta discriminació de manera recurrent. Aquest fet provoca que les persones afectades reaccionin ocultant la seva situació, deixant d’expressar la seva opinió en públic, o abandonant estudis, feina i espais de socialització.

La recerca s’ha dut a terme mitjançant la combinació de metodologies quantitatives i qualitatives. Durant la fase qualitativa, s’han realitzat 14 grups focals amb un total de 112 persones entrevistades. Per implementar la metodologia quantitativa s’han elaborat 967 qüestionaris vàlids administrats a persones que viuen o han viscut un trastorn mental al llarg de la seva vida.

L'estudi "L’estigma i la discriminació en salut mental a Catalunya 2016" es pot descarregar al següent enllaç

Algunes dades d’interès

  • El 80,1 % de les persones amb un TM manifesta haver estat tractada injustament en algun àmbit de la seva vida pel fet de tenir un TM.
  • El 50,7% de les persones amb TM afirma que ha patit evitació o rebuig, o bé que les persones del seu entorn s’han allunyat d’elles pel fet de tenir un TM.
  • El 51,6 % de les persones amb TM manifesta estar sobreprotegida o controlada en algun àmbit de la seva vida pel fet de tenir un TM.
  • El 88,8% de les persones amb un trastorn mental ha deixat de fer alguna activitat per por a ser discriminat.
  • El 53 % de les persones han ocultat o haurien ocultat el seu TM als companys i companyes d’estudis, i un 51,3 % al professorat. El 17,2 % de les persones han ocultat el seu TM a tots els membres del grup d’amics i amigues.
  • El 11,9 % de les persones amb TM manifesta haver patit agressions físiques o sexuals en algun àmbit de la seva vida.

Afegeix un comentari nou