Aparcaments transformats en espais verds i d'ús col·lectiu

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Aparcaments transformats en espais verds i d'ús col·lectiu

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

El Park(ing) Day 2015 proposa transformar places públiques d’aparcament de cotxes en: parcs, jardins i altres formes d’espai públic, amb l’objectiu de reivindicar un model de ciutat més sostenible. Al setembre, a Barcelona.

L’objectiu de l’esdeveniment, que aquest any s'organitza a Barcelona el 18 de setembre, és reivindicar la necessitat de reduir el transport privat a la ciutat per avançar cap a un model de ciutat més sostenible i, alhora, millorar els espais públics per a ús col·lectiu.

El Park(ing) Day és una iniciativa internacional que es realitza anualment des de 2005 a més de 170 ciutats de tot el món. Aquest any serà el 10è any consecutiu que se celebra. Entitats i col·lectius ambietnals, socials, veïnals, educatius, entre altres, i ciutadans fan instal·lacions efímeres en places d’aparcament de cotxes en parcs, jardins i altres formes d’espai públic, amb l’objectiu de donar a conèixer de forma lúdica i visual la necessitat d’un model de ciutat:

  • més verda, amb més parcs i jardins, i amb més biodiversitat
  • amb més espai públic de qualitat (dissenyat per a les persones, no per als cotxes)
  • conscienciada i activa per la reducció de la contaminació atmosfèrica
  • que aposti per una mobilitat sostenible

Un espai verd, de lectura, d'observació d'ocells, d'intercanvi...

A Barcelona, coordinat per l’Associació Espai Ambiental, fins a 46 entitats van participar a la iniciativa Park(ing) Day 2014. Al llarg del dia van ocupar i transformar unes 30 places d’aparcament per a cotxes en parcs, jardins, zones recreatives i altres formes d’espai d’ús col·lectiu. Van muntar instal·lacions tan variades com un jardí a partir de les aportacions dels veïns a Ciutat Vella, un videomaton a l'Eixample per recollir opinions sobre com millorar la qualitat a la ciutat o un "espai Zen" on fugir de l'estrés de la ciutat a Sant Martí de Provençals.

El Park(ing) Day també va oferir la possiblitat, entre moltes altres, d'apropar-te a la pobresa energètica i repassar les teves factures de gas i llum amb Ecoserveis i la Fundació ABD, conèixer una llibreria gratuïta amb l'Associació Llibres lliures o saber-ne més de la contaminació atmosfèrica a la ciutat amb Ecologistes en Acció.

​Les ciutats de Sabadell i Martorell també van celebrar iniciatives semblants.

Una ciutat pensada per les persones

Disminuir la contaminació als nivells marcats per la UE, reduir un 50% el trànsit de vehicles privats, ampliar i connectar zones verdes, garantir un transport públic eficaç i accessible, ampliar la xarxa de carrils bici i posar fre a la "creixent mercantilització dels espais comuns" són algunes de les reclamacions que els participants manifesten amb aquesta acció.

I és que els organtizadors consideren que Barcelona és una ciutat pensada principalment per al vehicle privat. 55% de la superfície és calçada per a vehicles i només el 45% és vorera, i els nous projectes de la ciutat es dissenyen pensant més en el vehicle privat que en usuaris de transport públic, ciclistes o vianants.

Amb la iniciativa del Park(ing)Day es pretén visualitzar ciutats "més pensades per les persones que hi viuen i que necessiten espai per al lleure col·lectiu".

Més informació: www.parkingdaybcn.org i a l'instagram @parkingdaybcn2015 i amb el hashtag #parkingdaybcn2015.

Afegeix un comentari nou