Defensa de les llavors, davant els 170 milions d'hectàrees de transgènics al món

 Font:
Font:

Defensa de les llavors, davant els 170 milions d'hectàrees de transgènics al món

Resum: 

El 85% del blat produït als Estats Units és transgènic. Per això el Dia Internacional de la Lluita Camperola, que se celebra el 17 d'abril, se centra enguany en la defensa de les llavors.

"Les llavors són una base essencial per a la sobirania alimentària perquè d'elles depèn gairebé tot al voltant de l'alimentació: No només el que sembrem, sinó també com ho sembrem, la qualitat i nutrició dels nostres aliments, els sabors i gustos pels nostres menjars i cultures, i a més el benestar dels pobles, els ecosistemes i el planeta". Així expliquen des de La Via Campesina la importància de la conservació de les llavors per a la sobirania alimentària.

Avui, 17 d'abril, es realitzaran diferents accions arreu del món per commemorar el Dia Internacional de la Lluita Camperola i reivindicar la importància de que les llavors segueixin pertanyent als pagesos i pageses i no quedin en mans d'unes poques empreses.

A Catalunya existeixen diverses iniciatives que treballen per la conservació de les llavors autòctones i ecològiques. Algunes d'elles treballen plegades des de l'any 2004 en la Xarxa Catalana de Graners, amb l'objectiu de crear una xarxa de graners locals autogestionats i fomentar el lliure intercanvi de llavors i informació.

Som lo que Sembrem és un altre exemple d'organització catalana que defensa la petita pagesia i les varietats pròpies, i lluita contra les patents i les manipulacions dels organismes vius. Seguint la proposta d'aquesta entitat la iniciativa El Documental del Mes, que pretén acostar el gènere documental al màxim nombre d'espectadors possible, portarà l'obra "OMG" a 45 ciutats de Catalunya, País Valencià, Illes Balears i la resta de l'Estat espanyol. Aquest treball del director Jeremy Seifert serà el documental triat per al mes de maig.

Com afecten els transgènics als nostres fills, la salut del nostre planeta, i la nostra llibertat d'elecció? És encara possible rebutjar el sistema alimentari en vigor o hem perdut una cosa que no podrem recuperar? En busca de respostes per a aquestes preguntes Seifert mostra a OMG: Organisme modificat genèticament el viatge de la seva família per Haití, París i Noruega. El documental afirma que "hi ha 170 milions d'hectàrees de transgènics a tot el món" i que "el 85% del blat produït als Estats Units és transgènic".

Afegeix un comentari nou