Diverses entitats s'oposen al projecte Barça Parc de Viladecans

Diverses entitats s'oposen al projecte Barça Parc de Viladecans

Resum: 

L'Ajuntament de Viladecans i el Futbol Club Barcelona tenen un acord per construir un complex lúdic i esportiu al costat del Parc Natural del Remolar, a Viladecans. Diverses entitats denuncien l'impacte ambiental i les repercussions sobre els espais naturals que causaria aquest complex i exigeixen aturar el projecte. Si tu també t'hi oposes, pots participar a la ciberacció que han organitzat.

L'estiu de 2009 l'Ajuntament de Viladecans i El FC Barcelona van signar un conveni per desenvolupar i gestionar “un espai per a l'esport, l'oci, usos complementaris, i la protecció d'espais naturals, en un àmbit d'actuació de 60,4 hectàrees”. El conveni permet al FC Barcelona la construcció, en territori de Viladecans, d'un parc esportiu i de lleure, conegut com Barça Parc, i “orientat a la pràctica esportiva, a gaudir del temps lliure i dels valors de l'esport, a aprendre i descobrir la natura, i a l'acció social”.

Aquest projecte, però, s'ha trobat amb l'oposició de diferents entitats, que denuncien les repercussions negatives que tindria sobre els espais naturals. Les plataformes i entitats SOS Delta del Llobregat, Salvem Oliveretes, Les Agulles – Ecologistes en Acció i DEPANA s'estan mobilitzant en contra de la creació del Barça Parc.

Diversos ciutadans i ciutadanes de Viladecans van constituir la plataforma SOS Delta del Llobregat per tal de trobar els mecanismes urbanístics, judicials i socials que permetin frenar el projecte, ja que consideren que “urbanitzar pistes esportives, un estadi de futbol, un passeig comercial, un parc d’atraccions i fins i tot un centre de convencions i un hotel al costat d’una zona natural protegida i de l’aeroport del Prat pot ser il·legal, a més d'un atemptat ecològic”. En aquest enllaç trobaràs les al·legacions que fa aquesta plataforma al projecte.

A través de la ciberacció "Salvem el Delta del Llobregat, no al Barça Parc" tots els ciutadans i ciutadanes que s'oposin a aquest projecte poden fer sentir les seves veus, fent arribar un correu electrònic a Joan Laporta, president del FC Barcelona, i a Carles Ruiz, alcalde de l’Ajuntament de Viladecans.

En aquest vídeo pots sentir part del programa de ràdio "El primer toc" de RAC1, on s'explica que és el Barça Parc i recull l'opinió de diverses persones.

"Impacte inacceptable en un entorn fràgil i degradat"

El grup ecologista Les Agulles-Ecologistes en Acció del Baix Llobregat/Garraf afirma que "aquest projecte significaria destruir prop de 30 ha. de terrenys en primera línia de mar, en un entorn on encara es conserven les darreres zones humides naturals de tot el Delta, i absolutament imprescindibles per a l’equilibre ecològic ja que els aiguamolls del Delta representen una parada obligatòria en les migracions de centenars d’espècies d’ocells entre Àfrica i el centre i nord d’Europa. Construir-hi suposaria un impacte inacceptable en un entorn tan fràgil i degradat, i una gran amenaça a la supervivència de moltes espècies".

DEPANA explica que, a més, l'entrada en funcionament del Barça Parc suposaria un augment notable de certs impactes ambientals que repercutirien directament sobre el Delta del Llobregat i els seus valors naturals: impacte acústic, circulació motoritzada, impermeabilització del sòl, contaminació llumínica i reducció d’hàbitats naturals, entre d’altres. A més a més, considera que el projecte no va en concordança amb les necessitats de la ciutadania ni amb allò estipulat al Pla d’Acció Municipal de Viladecans (que recull la importància de conservar i millorar el litoral de Viladecans) i que no garanteix la seguretat dels futurs usuaris/àries del Barça Parc, els qual estarien esposats a un risc degut al pas d’avions provinents de la tercera pista de l’Aeroport del Prat i a la contaminació acústica de la zona.

Les entitats, per tant, al·leguen que s’elabori un millor Informe de Sostenibilitat Ambiental Preliminar que reculli totes i cadascuna de les afectacions, directes i indirectes, sobre el Delta del Llobregat i els seus espais naturals i agrícoles. També fan propostes perquè s’aprofiti aquest espai natural per desenvolupar un sector de turisme de natura de qualitat que permeti conservar l’entorn i alhora generar ocupació i benestar.

Afegeix un comentari nou