10 recomanacions per practicar un turisme sostenible a la natura

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
El Manifest Descobrir proposa deu consells per fer turisme sostenible. Font: Unsplash (Llicència CC)
El Manifest Descobrir proposa deu consells per fer turisme sostenible. Font: Unsplash (Llicència CC)
El Manifest Descobrir advoca per un nou model de turisme al servei del país. Font: Unsplash (Llicència CC)
El Manifest Descobrir advoca per un nou model de turisme al servei del país. Font: Unsplash (Llicència CC)
Des del Manifest Descobrir han recopilat deu recomanacions essencials per protegir el medi ambient i enriquir la nostra experiència turística. Font: Unsplash (Llicència CC)
Des del Manifest Descobrir han recopilat deu recomanacions essencials per protegir el medi ambient i enriquir la nostra experiència turística. Font: Unsplash (Llicència CC)

10 recomanacions per practicar un turisme sostenible a la natura

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

El Manifest Descobrir, que advoca per un nou model de turisme al servei del país, proposa un decàleg de consells per fer un turisme conscient i respectuós amb els espais naturals.

El creixement il·limitat, la hipermobilitat i la sobreexplotació del turisme internacional de sol i platja són elements que han fonamentat el model turístic que s’ha imposat a gran part de Catalunya al llarg de les últimes dècades i que no para de créixer any rere any.

Aquest context ha resultat en un monocultiu turístic de masses, amb especial impacte al litoral del país, que ha estat un factor d’una suposada generació de riquesa, però, alhora, ha desencadenat una lògica de destrucció del territori i de perjudici per a les poblacions afectades.

Així ho evidencia el Manifest Descobrir, una iniciativa que reclama un viratge de 180 graus en el model turístic per posar-lo al servei del país. Impulsat per la Revista Descobrir i entitats com la Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya, l’Associació Turisme Rural Girona, Costa Brava i Pirineu, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya o la Xarxa per a la Conservació de la Natura, entre d’altres, el manifest proposa una sèrie de grans mesures per assolir un model turístic diferent de l’actual.

“És l’hora de passar a l’acció davant de l’impacte negatiu d’aquest model que deixa grans factures ambientals i socials sobre el territori i la gent que hi viu”, exposa el text, després de denunciar que la indústria turística, tot i haver incrementat la xifra que representa del PIB del país fins a arribar al 12% el 2019, és el sector que “paga salaris més baixos”, alentint la prosperitat de les zones amb major especialització turística respecte a les altres.

Com a mesures capitals per capgirar el model i deixar enrere el monocultiu turístic de masses que ha fet fallida, el manifest planteja incorporar els criteris de sostenibilitat en les polítiques de turisme; promoure el turisme de proximitat com a objectiu de país; augmentar la qualificació dels negocis turístics i substituir els llocs de treball precaris per ocupació de qualitat; ordenar l’activitat turística per combatre la massificació i crear una taula unitària per a la gestió de Catalunya com a destinació.

Així, per a les impulsores del text, construir un nou model turístic “és vital i és possible, partint de la màxima del turisme responsable i sostenible: un bon lloc per viure és un bon lloc per visitar".

Els deu consells essencials per un turisme sostenible

En la línia de potenciar un turisme conscient i respectuós, que tingui un impacte positiu sobre les destinacions, especialment si parlem dels espais naturals, des de la campanya han elaborat un decàleg de consells bàsics per un turisme sostenible.

De fet, el creixent interès per descobrir l’entorn que tenim més a la vora de casa ha multiplicat l’accés als espais naturals del nostre país. Això, en alguns casos, ha compromès la conservació de la biodiversitat d’aquests espais i revertit negativament en l’entorn. Perquè això no passi, des del Manifest Descobrir han recopilat deu recomanacions essencials per protegir el medi ambient i enriquir la nostra experiència turística.

  • Explorar rutes alternatives

La popularitat de certs espais naturals sovint és un factor d’atracció que limita la nostra perspectiva. Amb tot, no podem perdre de vista que Catalunya ofereix una gran varietat de racons menys freqüentats, però igualment fascinants. Per tant, és el moment perfecte per descobrir aquests paratges amagats. Això, no només redueix la pressió sobre les zones més populars, sinó que també ens permet gaudir d'una experiència més autèntica i tranquil·la.

  • Aparcar als llocs habilitats

Tot i que pot semblar evident, moltes persones encara no ho fan. Aparcar als vorals pot provocar molèsties i efectes negatius, com dificultar el pas de vehicles d'emergència i danyar la vegetació. Alguns parcs naturals, com el Montseny o Sant Llorenç del Munt i l’Obac, ofereixen serveis d'autobusos que connecten amb els punts de partida de diverses rutes a peu. Així, convé informar-se bé abans de decidir agafar el cotxe. Una decisió que no només pot anar a favor de la sostenibilitat, sinó que també pot fer el viatge més còmode.

  • Optar per empreses certificades

Sempre serà una decisió encertada escollir allotjaments amb distintius ecològics, com la Garantia de Qualitat Ambiental, així com contractar empreses amb sistemes de gestió ambiental certificats, com la Carta Europea de Turisme Sostenible. Aquestes certificacions són garantia que aquestes empreses compleixen amb estàndards ambientals rigorosos, reduint l'impacte ecològic del viatge.

  • No deixar cap rastre

L’afluència massiva als espais naturals pot implicar un augment de residus i deixalles abandonades. Encara que moltes zones disposen de contenidors, és molt important endur-se tota la brossa generada i fer-se responsable de les restes que generem. Això és especialment important en espais naturals on no sempre hi ha facilitats de recollida. Deixar el lloc tal com l’hem trobat és una norma bàsica del turisme responsable.

  • Respectar l'entorn natural

Quan visitem espais naturals, convé que la nostra presència sigui tan discreta com sigui possible. Els crits i sorolls poden alterar la fauna local. També cal resseguir els camins marcats, no arrencar vegetació, evitar fer preses als rius amb pedres i empaitar els animals. És important recordar que els espais naturals són la llar de moltes espècies que depenen d'un entorn tranquil per sobreviure.

  • Tenir especial cura amb l’aigua

Malgrat que les pluges de les darreres setmanes han rebaixat lleugerament l’emergència per sequera, no és moment per abaixar la guàrdia. Per això, cal ser molt curosos, fer un ús responsable de l’aigua durant les vacances i reduir-ne el consum al màxim. Cada gota compta per preservar aquest recurs tan valuós.

  • Anar ben equipat

Portar el material adequat millorarà la nostra seguretat i ens permetrà gaudir més i millor de l’experiència de visitar un espai natural. Per observar els animals, és recomanable utilitzar prismàtics, mantenir silenci i ser pacients. A més, les guies de camp poden ajudar a identificar espècies. És adient portar sempre mapa, GPS, bon calçat, roba còmoda i discreta, i una càmera o un mòbil per fer fotos.

  • Entrar als centres de visitants

Molts espais naturals protegits tenen centres de visitants amb exposicions i informació útil sobre activitats, rutes i miradors. Aprofitar aquestes instal·lacions pot ajudar a enriquir l’experiència. A més, sovint aquests centres també ofereixen programes educatius que poden augmentar la comprensió i apreciació de l'entorn natural.

  • Comprar productes locals

Consumir aliments, productes i artesania de la zona que visitem i contractar serveis gestionats per empreses locals anirà en benefici de l'economia local i contribuirà a reduir l'impacte ambiental del transport de mercaderies. A banda, adquirir productes locals sempre permet conèixer millor la cultura i les tradicions de la zona.

  • Contribuir a la conservació

Informar-se sobre projectes i entitats que treballen per conservar els espais naturals que visitem serà sempre una bona decisió. I si podem contribuir-hi amb donacions o fent voluntariat per ajudar a preservar aquests indrets per a futures generacions, encara millor. Participar en activitats de conservació sempre és una manera gratificant de conservar la natura i garantir que altres persones també puguin gaudir-ne.

Afegeix un comentari nou