Hackerlands, espais tecnològics que busquen la inclusió digital de les zones rurals

 Font:
Font:

Hackerlands, espais tecnològics que busquen la inclusió digital de les zones rurals

Resum: 

Aquests espais apliquen la mentalitat col·laborativa del codi obert a la solució de problemes en el medi rural. Així, han creat xarxes d'Internet autònomes o emissores de ràdio locals per Internet.

Existeixen més de 500 hackerspaces al món, que apleguen unes 40.000 persones implicades en el desenvolupament de projectes relacionats amb la tecnologia. Algunes d'aquestes iniciatives s'ubiquen en zones rurals, on intenten associar les tecnologies digitals a la natura, al patrimoni i a l'agricultura.

Les persones que participen als hackerspaces busquen re-apropiar-se de la tecnologia de manera distesa, independent i creativa, tot generant projectes al voltant de l'autonomia energètica, la cartografia participativa, l'art digital o el reciclatge de plàstic, per exemple. L'objectiu és "crear eines re-apropiables i replicables arreu del món, que es difonguin de manera lliure i gratuïta i que puguin ser modificades o millorades". Gaudeixen creant de manera positiva i busquen beneficiar no només a un grup limitat de persones, sinó a tot el conjunt de la societat.

Els hackerlands han sorgit al traslladar els hackerspaces a les zones rurals. Responen a les necessitats del medi rural i lluiten contra l'aïllament digital, creant xarxes d'Internet independents que funcionen en zones de muntanya aïllades, posant en marxa servidors democràtics, ràdios locals per Internet, etc. El projecte Vallée à Conques al departament de Cher i ZAP1 a Allier són alguns dels hackerlands que existeixen a França, on més s'han estés.

Apleguen artistes, enginyers, investigadors, hackers i agricultors i molts dels hackerlands treballen al voltant de pràctiques agrícoles o energètiques. Així, han creat mòduls d'autoconstrucció reproduïbles, panells solars orgànics o hivernacles automatitzats.

Per saber més sobre aquests espais pots llegir l'entrevista a Philippe Langlois, fundador i CEO de l'empresa P1 Security, on parla dels hackerlands i explica que són laboratoris d'investigació locals i oberts.

Afegeix un comentari nou