Àmbit de la notícia
Informàtic

Aprendre les professions del futur de manera pràctica i dinàmica

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Trilce Rojas, participant de l'edició d'enguany de l'Itinerari Tecnològic, editant un vídeo. Font: Colectic.
    Trilce Rojas, participant de l'edició d'enguany de l'Itinerari Tecnològic, editant un vídeo. Font: Colectic. Font: Colectic

La cooperativa Colectic tanca la tercera edició del seu 'Itinerari Tecnològic' havent format sis joves en les noves professions tecnològiques.

https://www.instagram.com/p/C8oZVzBqSnB/La setmana passada es va realitzar la presentació de resultats del projecte 'Itinerari Tecnològic', impulsat per la cooperativa tecnològica Colectic, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, a través del programa ‘Impulsem El Que Fas’ de Barcelona Activa. La sessió, anomenada ‘Diàlegs sobre Intervencions Socioeducatives amb Tecnologies Obertes’ va ser conduïda per la responsable del projecte, Pepa Fontal, i va comptar amb la participació de diverses entitats interessades en saber més sobre el projecte. 

L’'Itinerari Tecnològic' és un programa formatiu 100% gratuït per conèixer les anomenades professions 'STEAM', que són aquelles que combinen les ciències, la tecnologia, l'enginyeria, les matemàtiques i les humanitats, tot plegat, a través d'eines 'FLOSS' (acrònim que, en anglès, fa referència a les tecnologies lliures i socialment responsables). A més, aquesta formació busca orientar les participats per a decidir el seu futur laboral. En paraules de la referent metodològica del projecte, Laura Serrano, "la motivació del projecte es poder reconnectar les participants amb els circuits formatius i informar-les sobre les noves professions tecnològiques i digitals".

El curs compta també amb l'acompanyament de professionals dels diferents àmbits i pràctiques en empreses de l'economia social i solidària vinculades amb la tecnologia.

L'edició d'enguany de l''Itinerari Tecnològic' ha comptat amb dotze persones interessades, de les quals sis han acabat fent el curs. La formació ha constat d'un bloc transversal sobre inserció laboral i formativa de vint hores i tres blocs temàtics – manteniment d'equips i sistemes informàtics, espais 'maker' i robòtica per a la ciutadania i dinamització social digital – de quaranta hores cadascun.

Trilce Rojas, participant de la formació, explica il·lusionada com l''Itinerari Tecnològic' li ha permès "fer coses que mai hagués imaginat fer com, per exemple", recorda la jove, "el dia que vaig arribar a casa després de la formació i li vaig ensenyar a la meva mare el clauer que havíem fet a una de les pràctiques de l'assignatura d'impressió en 3D". Rojas destaca també la importància de la formació en orientació laboral i la utilitat pràctica que va tenir per a ella "aprendre a fer el perfil laboral i saber contestar les preguntes que ens farien en una entrevista de feina".

En aquesta mateixa línia, el seu company de formació, Khrystian Sánchez, creu que aquest curs el pot "ajudar a aconseguir moltíssimes oportunitats més" i, a més, considera que facilitarà la seva inserció laboral en el futur, "sigui a Espanya o a l'estranger", perquè, segons explica "les professions tecnològiques poden obrir moltes portes en l'àmbit internacional".

Metodologia participativa amb més de dues dècades de recorregut

Una de les claus de l'èxit del projecte 'Itinerari Tecnològic' és la metodologia amb què s'imparteix el curs. Laura Serrano, referent metodològica de la formació, explica que, "en general, a la formació ens trobem amb joves amb poca autoconfiança en el seu procés d'aprenentatge o que, pels seus contextos, no s'han pogut formar". És per aquest motiu que, segons Serrano, és clau "treballar els jo possibles" amb les joves, per fer-les així "protagonistes del seu aprenentatge".

A més, Serrano destaca també la importància dels espais de reflexió col·lectius, a més de les tutories individuals, que fan que la formació vagi molt més enllà dels coneixements que s'imparteixen en cadascuna de les assignatures, fomentant així l'aprenentatge competencial.

Una altra de les claus del curs és l’adquisició de coneixements a través de la pràctica. En aquest sentit, un altre dels participants de la formació, César Acosta, destaca que "tota la formació és molt pràctica" i coincideix amb el seu company Samuel Martínez que destaca les assignatures d’audiovisuals com a les seves preferides i diu que el que més li va agradar "és que vam passar directament a la pràctica".

L’'Itinerari Tecnològic' és un projecte hereu de la dilatada tasca formativa de la cooperativa Colectic, que es remunta a l’any 2000 amb el projecte ‘En Xarxa’, es consolida l’any 2007 amb el 'Programa de Garantia Social d’auxiliar de muntatge', evoluciona dos anys després al 'Programa de Qualificació Professional Inicial' i culmina en el 'Programa de Formació i Inserció' (PFI) l’any 2014.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari