L'aigua, essencial per la vida: Dia Mundial de l'Aigua

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L'aigua, essencial per la vida: Dia Mundial de l'Aigua

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

El 22 de març és el Dia Mundial de l’Aigua. Enguany el lema “Aigua i Desenvolupament Sostenible" porta a reflexionar sobre la gestió d'aquest recurs mirant al futur. Diverses activitats t'apropen a l'aigua del teu entorn.

La Terra com a Planeta Blau

La Terra, el Planeta Blau, és una esfera coberta en un 97,3% d’aigua salada. L’aigua dolça representa només el 2,7% del total, i es troba en un 2% en forma sòlida als casquets polars i als glacials. L'aigua subterrània representa un 0,7%; l’aigua superficial, la que corre per llacs, rius i pantans, és només el 0,01% del total.

Es considera que la quantitat d’aigua no contaminada és el 0,03% de total d’aigua disponible a nivell mundial.

Per a la vida i els seus ecosistemes, l’aigua és un recurs indispensable. També ho és per a l’activitat humana, per la nostra alimentació, per la nostra salut, pels nostres habitatges, la nostra energia, per l'agricultura i la indústria, i per garantir l'equitat i la democràcia de les nostres societats.

Tot i ser un recurs renovable, només es pot reposar a través del cicle de l’aigua, el procés pel qual l’aigua s’evapora i retorna a la terra en forma de pluja. Si, a escala local, les activitats humanes consumeixen o contaminen més aigua de la que es restaura de forma natural, tindran menor disponibilitat, causant problemes als ecosistemes i a la societat.

El dia Mundial de l’Aigua

El 22 de març és la data declarada per les Nacions Unides per a celebrar el Dia Mundial de l'Aigua. Aquest 2015, serà Nova Delhi la capital per celebrar aquesta efemèride, sota el lema Aigua i Desenvolupament Sostenible.

Aquest tema pretén reflexionar sobre la relació que cada àrea té amb l’aigua, i debatre com gestionar els recursos hídrics amb sostenibilitat i amb perspectiva de futur, pensant en si mateix però també amb els altres.

La celebració d'aquest dia té l'objectiu de fomentar la sensibilització ciutadana envers la gestió de l'aigua com a bé patrimonial que és vida i contribueix a la productivitat econòmica i al benestar social.

Un dia per a senyalar la funció essencial de l’aigua i propiciar també millores per a la població mundial que pateix problemes relacionats amb l’aigua. Actualment encara 1 de cada 8 persones al món no té accés a aigua potable.

I és que l’aigua té una relació amb pràcticament tot al nostre món, Així ho explica l'ONU en el vídeo:

Activitats a Catalunya per apropar-se a l’aigua

Aquest dia és una ocasió d'aprendre sobre de l’aigua dolça al nostre voltant, participant de l'activitat que les entitats i organismes realitzen aquests dies al nostre territori. Una breu mostra per aquest cap de setmana:

  • A Montcada, seu del Rec Comtal, la primera xarxa d’abastiment d’aigua de Barcelona, dissabte i diumenge se celebra el dia amb xerrades, itineraris i tallers. Un recorregut pel Rec Comtal, la Mina i la Casa de les Aigües, seguit d'una xerrada sobre el "Pla Integral del Rec Comtal: una proposta de nous usos per a un antic recurs", a càrrec dels experts en Tecnologia i Gestió de l’Aigua Juli Mauri, Miquel Soler i César Monferrer. També hi hauran tallers experimentals per a famílies, per a l’educació de l’ús sostenible de l’aigua dolça.
  • A Cornella celebra el Dia Mundial de l’Aigua amb una Festa del Riu, diumenge 22, a la llera del Llobregat davant la passera del carrer Verge de Montserrat. Estan previstes una trentena d’activitats que passen des de tallers de natura, a activitats esportives com el cross i la pedalada, a més d’una plantada d’arbres, un taller de botànica, d’exhibicions castelleres i de gegants. Al migdia, hi haurà una botifarrada popular.
  • A Collserola, diumenge 22, segueix torrents i rieres per descobrir els animals que hi habiten. Aparentment, els torrents i rieres poden semblar buits de fauna. Una mirada més acurada ens permet descobrir un conjunt d’animals sota l’aigua i a les vores, sovint desconeguts, de formes variades i que ens permeten conèixer la qualitat de l’aigua. Sota la protecció del bosc de ribera, són part d’un ecosistema molt valuós en si mateix i dins el conjunt de la serra. A càrrec dels Guies del Parc. Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia.
  • A Girona, Iaeden i l’ANG, han organitzat una reflexió sobre les problemàtiques de gestió dels rius catalans, a l'Universtat de Girona. Dissabte 21, en el marc dels actes organitzats per a celebrar el dia Mundial de l'Aigua 2015, es realitzarà un taller de tastos d'aigua, a partir de les 12:30 h, a la plaça de la Independència de Girona En el transcurs de l'activitat s'explicarà què és la gestió intel·ligent de l'aigua, quin és l'estat de l'aigua al món i en quina es troben els prop de 800 milions de persones que no tenen accés a l'aigua de l'aixeta.
  • A Tarragona, l’Associació Mediambiental La Sínia, organitza una plantada per la recuperació del bosc de ribera. Es plantaran espècies pròpies del bosc de ribera com ara el gatell, el jonc, el roser silvestre, o el saüc. La jornada tindrà lloc aquest dissabte 21 de març, a Vespella de Gaià.
  • A Tortosa, la Plataforma de Defensa de l’Ebre organitza un acte públic pel futur del Delta, dissabte 21 de març, al costat del riu, al mercat de Tortosa.

Afegeix un comentari nou