L'Obrador Xisqueta busca "microavaladors"

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:

L'Obrador Xisqueta busca "microavaladors"

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Duen cinc anys treballant per una economia solidària entorn l’ofici de pastor, les races autòctones i el treball creatiu de l’artesania vinculada als productes locals. Ara l'Associació Obrador Xisqueta fa una crida per participar en un sistema de préstec participatiu -a través d’avals mancomunats- per reflotar el projecte.

La situació de l’Obrador Xisqueta és semblant a la que estan vivint moltes altres entitats del tercer sector. Des de 2009, ha rebut el suport de l’administració a través de subvencions públiques. Aquestes, s’han anat combinant amb els ingressos que l’associació ha anat generant a través de la venda dels productes Xisqueta.

El retard de la Generalitat de Catalunya en el pagament de les darreres ajudes concedides, des de l’any 2010 fins a l’actualitat, ha aportat a l’entitat -com a moltes altres del sector- a una falta de liquiditat que, en el seu cas, ha conduït a parar temporalment la compra de llana durant aquest 2013 a les 25 explotacions vinculades a l’Obrador Xisqueta. Aquesta compra, assegurant un preu just als ramaders, és un dels puntals del projecte.

Una solució de finançament amb aval compartit

L’entitat ha optat per un préstec participatiu de la mà de l’entitat COOP57, la cooperativa de serveis financers ètics i solidaris present a Catalunya des de fa més de 20 anys que està prenent un paper rellevant en la sostenibilitat econòmica del tercer sector.

Però no es tracta tan sols de demanar crèdit, sinó d’establir un sistema de préstec participatiu, és a dir, a partir d’avals mancomunats de persones que se sentin properes al projecte.

Aquesta avals consisteixen en avals personals – no patrimonials - que signen persones individuals per un import reduït, per tal de dividir solidàriament la responsabilitat de tornar el préstec, en el cas -altament improbable segons l’entitat- que l’administració no pogués fer efectiu el pagament.

Els avals poden ser entre 0 euros i 3.000 euros com a màxim. S’entén que és més senzill avalar amb una quantitat petita per tal que, si fos necessari aportar la quantitat, això no fes perillar l’economia de les persones que han fet aquest gest solidari. Igualment, a partir del dia que l’associació signarà el préstec, cada mes anirà amortitzant el préstec amb una quota que, proporcionalment, també anirà reduint l’import d’aquests avals mancomunats.

L’Obrador Xisqueta ressalta que aquesta situació no afectarà, en cap cas, als productes que ofereixen, des de 2010, a través de la web Xisqueta.

Aquelles persones que vulguin posar el seu granet de sorra, només cal posar-se en contacte amb l’entitat a través de l’adreça info@obradorxisqueta.cat.

Afegeix un comentari nou