Més de 300 persones al dinar contra el malbaratament alimentari i la pobresa organitzat a la UAB

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Més de 300 persones al dinar contra el malbaratament alimentari i la pobresa organitzat a la UAB

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

L'activitat impulsada per la Fundació Autònoma Solidària i l'Oficina de Medi Ambient de la universitat va aconseguir recollir més de 400 quilos de menjar que es destinaran al Banc dels Aliments.

A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el Sant Jordi va ser més solidari que mai. Dimarts passat, el Grup de voluntariat de medi ambient de la Fundació Autònoma Solidària (FAS) i l'Oficina de Medi Ambient (OMA) de la UAB van organitzar un dinar contra elmalbaratament alimentari i la pobresa en el marc de la campanya "Menja Just a la UAB" i per commemorar que el dia anterior, 22 d'abril, havia estat el Dia mundial de la Terra.

Durant aquesta jornada de caire reivindicatiu es va donar dinar a unes 330 persones. L'única condició per gaudir de l'àpat era portar aliments de llarga durada (oli, conserves, pasta, arròs, llegums...) o pagar un euro. Tots els productes que es van recollir i els que es van comprar amb els diners d'aquells qui no havien portat menjar per donar s'han fet arribar a la Fundació Banc dels Aliments; un total de 419 kg que serviran per contribuir en la lluita contra la pobresa que dia a dia porta a terme aquesta entitat.

L'aprofitament dels recursos alimentaris

Més enllà de la vessant purament social d'aquesta activitat, hi ha la vessant mediambiental i és que el dinar es va elaborar aprofitant 600 quilos d'aliments peribles, és a dir, completament comestibles però no aptes per a la venda. L'aportació la va fer Mercavallès.

A Catalunya es llencen més de 260.000 tones d'aliments anualment. Només a la UAB es llencen gairebé 490 quilos diaris de menjar cuinat. Mentrestant el 22% de la població catalana viu sota el llindar de la pobresa. Aquesta contradicció fa evident que cal prendre consciència sobre el malbaratament dels aliments.

"El que volem posar de manifest és que hi ha recursos alimentaris que la terra ens dóna i que no s'estan utilitzant com són aquests aliments peribles que no arriben al seu destí natural, que seria alimentar les persones" comentava Paco Muñoz, tècnic de l'OMA, en una entrevista a Terrassadigital.

Els encarregats de fer el dinar van ser Felipe Celis, cuiner de la Fundació Alícia, i el grup de voluntaris de medi ambient de la FAS. Des de la Fundació Alícia són molt conscients de les importants quantitats d'aliments que van a parar a les escombraries tot i ser comestibles. Fa poc van editar, juntament amb l'OMA de la UAB, la guia "Aprofitem el menjar!".

Prevenir el malbaratament

Si bé un dels objectius principals "Menja Just a la UAB" és reduir el malbaratament alimentari als serveis de restauració del campus, la campanya no passa per alt la importància de fer el mateix a les llars.

Per això mateix, el passat 23 d'abril es va fer un taller sobre prevenció del malbaratament a les cuines domèstiques impartit per l'associació Espai Ambiental dins la campanya "De menjar, no en llencem ni mica", on hi van participar 150 estudiants al llarg de la jornada.

La campanya "Menja Just a la UAB" es va iniciar el curs passat i ja compta amb més de 1.300 signatures.

Afegeix un comentari nou