Un Volt per desmuntar mites i caminar cap a una transició energètica justa i democràtica

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
El Volt 6 aplegarà una seixantena d'activistes que recorreran Catalunya el cap de setmana del 18 al 20 d'octubre. Font: XSE
El Volt 6 aplegarà una seixantena d'activistes que recorreran Catalunya el cap de setmana del 18 al 20 d'octubre. Font: XSE
El Volt és una iniciativa de la XSE que va començar fa deu anys. Font: XSE
El Volt és una iniciativa de la XSE que va començar fa deu anys. Font: XSE
desmuntant narratives enganyoses i reflexionant sobre propostes ecosocials per a la transició energética. Font: XSE
desmuntant narratives enganyoses i reflexionant sobre propostes ecosocials per a la transició energética. Font: XSE

Un Volt per desmuntar mites i caminar cap a una transició energètica justa i democràtica

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

La Xarxa per la Sobirania Energètica ha presentat el Volt 6, una caravana d’activistes que recorrerà Catalunya per denunciar els impactes de l’actual model energètic i advocar per un canvi de model real.

Una caravana farcida d’activistes que recorren diferents territoris catalans per denunciar els impactes de l’actual model de transició energètica. Amb aquest esperit va començar ja fa deu anys el Volt, una iniciativa impulsada per la Xarxa per la Sobirania Energètica (XSE) inspirada en l’experiència dels ‘Toxic Tour’, un recorregut al llarg i ample de l’Amèrica Llatina per denunciar i sensibilitzar sobre els desastres ambientals perpetrats a la regió.

Enguany, el cap de setmana del 18 al 20 d’octubre, una seixantena d’activistes omplirà un autocar i es llançaran a la carretera i faran parades estratègiques a diferents localitats del país, on s’organitzaran debats, xerrades i visites i altres accions en col·laboració amb les plataformes i col·lectius ecologistes i socials del territori. Les inscripcions per a la iniciativa ja estan obertes.

“En aquesta edició del Volt visitarem punts del territori afectats per diferents problemàtiques vinculades amb la transició energètica, però també anirem a veure llocs on s’estan implementant alternatives interessants, com l’impuls de comunitats energètiques”, explica a Xarxanet el Josep Nualart, membre de la XSE.

Precisament, aquesta dualitat marcarà la sisena edició del Volt, que vol posar el focus en les noves falses solucions i les solucions reals per a la transició energètica. Així, la idea és desmuntar mites i evidenciar narratives enganyoses, i contraposar-les a propostes ecosocials per assolir un model més sostenible, just i democràtic. Per fer-ho, la caravana, que sortirà de Barcelona el 18 d’octubre, s’aturarà a llocs com Tarragona, Mont-roig del Camp, Sant Quirze de Besora i Osona.

Amb tot, més enllà de les accions de denúncia i de visibilitzar solucions reals, el Volt té vocació de ser una experiència comunitària i un espai de convivència i enxarxament: “La idea és fomentar un context per conèixer gent que té interès en les problemàtiques energètiques, sigui des d’una perspectiva social, ambiental o tècnica, i connectar lluites”, assenyala Nualart.

Narratives fal·laces per no qüestionar el model actual

Des de la primera edició de la iniciativa, ja fa una dècada, el Volt ha estat testimoni dels canvis, desafiaments i resistències en el panorama energètic català. I val a dir que, en aspectes com les infraestructures, no s’han fet els passos necessaris per promoure un canvi de model de transició energètica.

“Continuem amb un sistema centralitzat, amb grans punts de producció i de consum d’energia, que obliga a transportar l’energia mitjançant grans infraestructures com línies de molt alta tensió o gasoductes, entre altres”, diu el membre de la XSE, qui alerta que la transició energètica promoguda des de les institucions “es limita, bàsicament, a una substitució tecnològica que manté l’estructura sistema, però en comptes d’utilitzar combustibles fòssils o energia nuclear, com s’havia fet fins ara, empra energies renovables”.

Per a les impulsores del Volt, això no són més que “noves falses solucions” que no van a l’arrel del problema i perpetuen un model energètic basat en el lucre que impacta negativament al territori, deixa al seu pas una devastació ambiental, accentua la pèrdua de biodiversitat i és injust i poc democràtic.

Per això, cal aplicar una mirada crítica per desmuntar aquestes falses solucions i destapar narratives fal·laces que no volen qüestionar el model actual, sinó mantenir-lo amb noves tecnologies.

Un recorregut en defensa de la sobirania energètica

Una d’aquestes noves falses solucions és l’hidrogen verd, que centrarà la primera parada de la caravana del Volt 6 a Tarragona. Allà, s’està projectant l’anomenada Vall de l’Hidrogen de Catalunya, on la petroquímica més gran d’Europa pretén la seva descarbonització apostant per l’hidrogen verd.

Es tracta d’un intent de la indústria petroliera i gasista per salvar les seves infraestructures i encaixar-les en el model de producció i transport de l’hidrogen. “Busquen que la descarbonització es faci sota el seu control i no en una línia de descentralització i democratització de la producció i el consum”, denuncien les activistes del Volt.

La següent parada de la caravana s’aturarà al Baix Camp, des d’on s’abordarà l’impacte de les matèries primeres necessàries per a l’emmagatzematge d’energia en bateries. A Mont-roig del Camp, l’empresa sud-coreana Lotte Energy Materials hi instal·larà la fàbrica de bateries més gran d’Europa. “Molt sovint es parla d’aquestes noves tecnologies obviant les necessitats materials que impliquen, com, en aquest cas, el liti, un material crític necessari per a les bateries o els vehicles elèctrics, entre altres, que està provocant tensions geopolítiques per obtenir-lo”, afirma Nualart.

En contrast amb aquestes falses solucions, El Volt 6 també vol reivindicar alternatives reals que van en la bona direcció. Per això, també farà parada a Sant Quirze de Besora, on hi haurà la primera central hidroelèctrica que revertirà en mans públiques. Serà a partir de l’1 d’agost, quan finalitza la concessió de la central de Can Trinxet.

En aquest sentit, l’organització veïnal i els compromisos polítics a escala municipal han fet que el Govern de la Generalitat estigui decidida a recuperar la titularitat pública d’aquesta infraestructura. “Com a XSE, des que vam néixer, sempre hem defensat que l’energia ha de ser pública i comunitària, i aquest és un cas que val la pena conèixer i visibilitzar”, expressa el membre de l’entitat.

En la línia de la gestió comunitària de l’energia, la caravana d’activistes també posarà el focus en el desplegament de comunitats energètiques, un instrument per recuperar el control de l’energia de forma democràtica i basada en la cooperació. El Consell Comarcal d’Osona està impulsant aquestes comunitats i el Volt 6 vol aprofundir en aquestes iniciatives i organitzar trobades amb diferents agents implicades.

“La nostra idea és conèixer més a fons com es plantegen aquestes comunitats energètiques, no només per fer un tema d’autoconsum compartit, sinó per anar més enllà i valorar-les com una eina que permeti a la ciutadania empoderar-se de l'energia, allunyar-se de la dependència de l'oligopoli energètic i generar uns retorns socials”, exposa el Josep Nualart.

Activitats i accions per enxarxar i connectar lluites

Malgrat que encara no estan definides del tot, les accions que es preveuen dur a terme a les parades del Volt 6 seran molt diverses. Hi haurà conferències, xerrades i debats, però també accions d’incidència i de sensibilització al carrer, així com excursions i recorreguts per denunciar dinàmiques concretes.

“Estem començant a parlar amb agents i entitats del territori per encaixar-ho tot, atès que la iniciativa que promovem és de diàleg i cerca la solidaritat i el suport mutu entre les lluites en defensa del territori davant dels impactes del model energètic actual”, manifesten les organitzadores.

Mantenint aquest esperit que combina activisme, educació i solidaritat, el Volt 6 se centrarà a desmuntar els mites que envolten les solucions falses que només pretenen una substitució tecnològica de combustibles fòssils per energies renovables per no qüestionar la veritable i inajornable certesa: la necessitat d’albirar un canvi de model real que possibiliti una transició energètica justa, inclusiva i democràtica, que posi la ciutadania al centre i no prioritzi fer negoci amb un bé de primera necessitat com és l’energia.

Afegeix un comentari nou