Què mengem realment?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Què mengem realment?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Menjar equilibrat és menjar sa? El documental de TV3 “Què mengem?”, que qüestiona la seguretat alimentària de la nostra dieta, desperta interès social i genera debat a les xarxes socials.

Què mengem amb el que mengem? És segur el que arriba a la nostra taula? Quina quantitat de productes químics, metalls pesants, antibiòtics o additius que podrien ser perjudicials per a la salut ingerim amb la nostra dieta?

Aquestes són algunes de les preguntes que pretén desvetllar el documental "Què mengem?" que el programa Sense Ficció de TV3 va emetre el passat 30 de juny, i que va ser el programa més vist a Catalunya.

Què exposa el documental?

Vivim en una de les societats amb més abundància d’aliments i amb més garanties sanitàries. Mai com ara el menjar havia estat sotmès a controls tan rigorosos, i a Europa és gairebé impossible que consumim un aliment que sobrepassi els límits segurs d’un tòxic.

Però els científics alerten dels perills de l’efecte acumulatiu d’aquestes petites quantitats de residus (productes químics, metalls pesants, antibiòtics o additius) que ingerim amb la dieta i es van sumant en l'organisme al llarg de la nostra vida. I també l'anomenat"efecte còctel", és a dir, les conseqüències –desconegudes encara– de la barreja d'aquestes substàncies per a la salut.

Aquesta preocupació fa que cada vegada més els consumidors busquin alternatives d’alimentació, com l'agricultura i la ramaderia ecològica.

Gran acollida i certa polèmica

"Què mengem?", que en la seva emissió per televisió va tenir més de mig milió d'espectadors, ha constatat que l'alimentació és un tema cabdal per als ciutadans.

En aquesta línia, el programa ha rebut múltiples manifestacions de suport i agraïment especialment al blog de Sense Ficció i al twitter (#quèmengem i #senseficció). Però també ha estat polèmic. Entre les crítiques, se sosté que l'agricultura i la ramaderia ecològica no garanteixen aliments suficients per a tota la població ni són assequibles per tothom, i també es defensen les avantatges i la innocuïtat que pot tenir la bioenginyeria ben utilitzada.

Qui més en parla?

Existeixen molts documents àudiovisuals sobre la seguretat alimentària. En el debat generat a les xarxes socials després de l'emissió del documental, se n'han compartit alguns de recents que van en la mateixa línia: Amáme enCARNEcidamente (a l'entorn de la indústria càrnica, emès la mateixa setmana a Documentos TV de TVE), Nuestro veneno cotidiano, o El plat o la vida (sobre menjadors col·lectius).

Com veure'l

Pel que aquells que no heu tingut l'oportunitat de veure'l, el podeu visionar a través de TV3alacarta o aquí:

Afegeix un comentari nou