Núria Marín: “Amb el 5G els interessos econòmics passen per sobre de la salut de les persones”

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: Núria Marín
Font: Núria Marín
 Font: Núria Marín
Font: Núria Marín
 Font: Núria Marín
Font: Núria Marín

Núria Marín: “Amb el 5G els interessos econòmics passen per sobre de la salut de les persones”

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

A les portes del Mobile World Congress, la plataforma Stop5G alerta dels riscos per a la salut que pot implicar el desplegament d’aquesta tecnologia i reclama garanties.

El 5G tornarà a lluir com una de les atraccions del Mobile World Congress, el principal aparador de la industria de la telefonia mòbil que se cita cada any a Barcelona.

La tecnologia mòbil de cinquena generació és la punta de llança d’un nou paradigma en l’era digital que ambiciona canviar-ho tot. Augment exponencial de la velocitat de descàrrega, menor consum d’energia, cobertura a prova d’aglomeracions, màquines connectades entre si, cotxes autònoms… Tot això i molt més ens promet el 5G.

Les millores que proporciona aquesta tecnologia són enormes, però els temors i recels que genera el seu desplegament no ho són menys. Manquen garanties de seguretat? Aquestes xarxes poden comportar problemes de salut per a les persones?

La Núria Marín creu que sí. Per això es va implicar en el moviment Stop5G, que alerta dels riscos que implica aquesta tecnologia i denuncia la manca de transparència amb què s’està tractant aquest assumpte. Marín és portaveu de la plataforma a Barcelona, una de les ciutats pioneres a escala mundial pel que fa al desplegament de les xarxes 5G.

Barcelona s’ha posicionat com una de les ciutats capdavanteres en el 5G.

Per a nosaltres no és motiu d’orgull, sinó una inconsciència. No és presentable voler liderar una tecnologia que té uns efectes poc estudiats i que presenta indicis de portar riscos per a la salut de les persones. Les noves tecnologies estan molt bé i ningú hi vol renunciar, però s’han d’aplicar amb garanties.

No les té la tecnologia 5G?

La comunitat científica està molt dividida, ens diuen: ‘no podem afirmar que el 5G sigui dolent’, però això no vol dir que sigui bo. El que està clar que garanties d'innocuïtat no n’hi ha. Nosaltres el que demanen és que s’estudïin més a fons els efectes d’aquesta tecnologia abans de desplegar-la. Volem prevenció.

Però aquests estudis no solen arribar a resultats concloents.

Sí que s’arriba a conclusions, però és un procés que pot tardar anys. En tenim molts exemples: l’amiant, el tabac, els combustibles fòssils, etc. I en el camí molta gent ha emmalaltit, hem contaminat els sistemes ecològics i enverinat les cadenes tròfiques. Els científics alerten que cal estudiar millor els efectes del 5G i que cal prioritzar-ne els usos.

Vol dir limitar-ne l’ús?

Confonem tecnologia amb consum, hauríem de discriminar molt bé quina part de la tecnologia necessita la indústria i quina s’ha de destinar a l’entreteniment. No es poden tractar igual, potser la tecnologia no hauria de ser un objecte de consum.

Perquè no es tenen prou en compte els riscos per a la salut de les persones?

Amb el 5G els interessos econòmics passen per sobre de la salut de les persones. I no ho diem nosaltres, està escrit, per exemple, en un llibre del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), en què s’afirma que els mercats de l’energia, de la comunicació i de la informació estan controlats per grups de poder que tenen el lucre com a objectiu final, per sobre dels interessos associats a la salut de les persones. La indústria té prou poder per manipular l’opinió pública i les decisions polítiques.

Hi ha una legislació que ho regula.

La història ens demostra que les legislacions canvien i s’adapten a mesura que avancen els coneixements científics. La llei de telecomunicacions és del 2014 i ja es va fer menys restrictiva que l’anterior. Per exemple, en el tema de les antenes hi ha un gran descontrol, ni tan sols podrem saber on estan. Actualment, la legislació està pensada com un acte de fe en les bones intencions de les companyes operadores.

Què els hi dieu als que us titllen d’exagerats?

Posem arguments sobre la taula. Fa anys tampoc ens pensàvem que els rajos ultraviolats eren cancerígens i bé que ho són. I és que ho diuen els metges, en aquest sentit hi ha tot un camp que s’està desenvolupant que és la medicina ambiental. Ara només parlem dels gasos, les partícules i les emissions, però la contaminació ambiental és molt més que això.

No és massa tard per canviar els hàbits?

El mòbil s’ha de fer servir d’una manera raonable. Per exemple, tancar el wifi al vespre és absolutament necessari, perquè els que no ho fan estan afectant la vida de les persones que sí que ho fan i estan exposats al wifi dels seus veïns. Vulneren la seva llibertat de viure de la manera que volen.

A escala mundial el moviment Stop5G creix.

La protesta global del passat 25 de gener ha tingut molt bona resposta. S’han fet manifestacions a moltes ciutats del món. També a Espanya; s’han fet accions a Saragossa, Pamplona, Madrid, Múrcia i Barcelona, entre altres. El que trobem més preocupant és que la premsa no se n’ha fet cap ressò, però ens acabaran sentint.

No se us escolta prou?

No se’ns dona veu, però això sempre ha passat amb problemes associats a la tecnologia. És una mostra més del gran poder de la indústria tecnològica i la seva influència sobre els mitjans de comunicació. Hem d’aconseguir que es tracti la contaminació electromagnètica com una més de les contaminacions ambientals.

Stop5G té prevista alguna acció de cara al Mobile World Congress?

Encara no t’ho puc dir perquè ho hem d’acabar de definir. Tot just acabem de participar en aquesta protesta global i encara n’hem de parlar. Però també hi ha gent que pot fer coses, els ecologistes hi estan molt involucrats.

Us sentiu acompanyats pels col·lectius ambientalistes?

Hi ha grups com Ecologistes en Acció que sí que ens estan ajudant a difondre les nostres reivindicacions. També hem intentat arribar a entitats que tenen molt protagonisme últimament, com Fridays For Future i Extinction Rebellion, però no hem rebut resposta. Ens diuen que d’això no en saben prou i els hem enviat molta informació, però ens costa arribar-hi i no sabem per què.

Comentaris

L'evidència científica acumulada és clara: el risc és innegable. L'exposició a radiació de les tecnologies sense fil és un risc demostrat per a la salut de les persones i el medi ambient (insectes, aus, plantes...). Milers d’estudis publicats, revisats per parells, per científics independents, han demostrat danys per l’exposició a radiacions de radiofreqüència molt per sota dels límits actuals d'exposició. Els problemes greus de salut humana inclouen danys a la reproducció, problemes neurològics i càncer. Els nens i altres poblacions vulnerables corren un risc particular. Es fals que hi hagi un "equilibri" entre els estudis que troben efectes sobre la salut i els que no en troben, com ha dictaminat el Tribunal d'Apelacions de Turin (Itàlia) en un cas d'una persona amb un tumor cerebral contra les companyies de telefonia mòbil, doncs el tribunal va concloure que una bona part de la literatura científica que exclou la carcinogenicitat de l'exposició a radiació sense fil està en una posició de conflicte d'interessos, que no sempre es declara. La decisió d'aquest Tribunal és històrica doncs és la primera decisió judicial que desafia a la indústria de les telecomunicacions i guanya. El Tribunal reconeix que els científics finançats per la indústria són menys fiables que els científics independents. El 5G implica una crisis per la salut pública i un ecocidi sense precendents.

Afegeix un comentari nou