5 preguntes amb resposta: la reforma del sector elèctric i les energies renovables

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
 Font:
Font:

5 preguntes amb resposta: la reforma del sector elèctric i les energies renovables

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Diverses organitzacions denuncien que la reforma del Mercat Elèctric presentada pel govern espanyol ataca directament el consum d’energies renovables, a banda d’encarir la factura de la llum. Com ens afectaran els canvis? Per què s’hi oposen?

1. La factura de l’electricitat pujarà?

Sí! Es preveu que a partir d’aquestmes la factura de la llum pujarà vora el 3,2% (sumat a l'augment que es va produir al mes de juliol del 1,25%) i s’esperen noves pujades pel darrer trimestre de l'any.

2. Em sortirà a compte estalviar energia?

No tant. Canvia l’estructura de la factura de la llum, de manera que augmenta el preu de la part fixa (la potència, que no depèn de l'ús que fem) i es redueix la part variable (l'energia, allò que consumim). En donar més pes a la part fixa, desincentiva l'estalvi i l'eficiència. Alhora, no afavoreix l'autoconsum d'energia renovable que ajuda a reduir la demanda d'energia a la xarxa.

Protestes contra la reforma energètica, el passat 31 de juliol.

3. Què passarà amb les instal·lacions d’energia renovable per a l’autoconsum?

La reforma posa més barreres econòmiques i controla molt més les instal·lacions d’autoconsum –com les plaques solars que algunes persones s’instal·len a casa-, amb multes de fins a 30.000 euros per a les que no estiguin legalitzades.

Si fins ara hi havia primes per a les energies renovables, el nou Real Decreto les elimina i proposa un nou sistema de rendibilitat de les inversions que genera incertesa, ja que fins d’aquí a uns mesos no s’establirà el model de càlcul per a determinar aquesta rendibilitat.

La indefinició del nou model de càlcul (...) frena nous projectes i si hi sumem la desconfiança que genera una inseguretat jurídica d'aquesta magnitud, sembla evident que la implantació de més renovable queda molt i molt frenada
Som Energia

4. Qui en sortirà beneficiat?

Segons el govern espanyol, el canvi es deu a la baixada de la demanda energètica. Organitzacions com la cooperativa d'energia verda Som Energia, però, denuncien que el canvi ajudarà a mantenir els "ingressos" del sistema elèctric sense plantejar una revisió en profunditat del seus "costos" mitjançant una auditoria independent, com diverses veus plantegen.

És a dir, facilitarà que les grans empreses que controlen actualment el mercat energètic segueixin obtenint grans beneficis i la resta d’actors –com les cooperatives energètiques, els autoconsumidors d’energia verda, etc.- hi surtin perdent.

5. Quines accions de protesta hi ha previstes?

De cara a la tardor es preveu una manifestació massiva a Madrid, on hi siguin presents associacions ecologistes, cooperatives de consum d’energia verda, empresaris i treballadors de la indústria de les renovables, etc. de tot l’Estat. Tal i com va passar a Berlín quan el Parlament alemany va titubejar en el seu suport amb les renovables, es proposa organitzar una manifestació massiva que agrupi tots els agents implicats.

Diverses organitzacions que defensen el dret de la ciutadania a aprofitar les energies renovables per lluitar contra el canvi climàtic ja han iniciat protestes a Barcelona i a Madrid. El 31 de juliol, per exemple, van declarar-se “culpables” de fer servir l’energia fotovoltaica i van demanar l’ingrés a la presó de forma preventiva dels seus representants.

Som Energia crida a la desobediència social en contra de la reforma. “Creiem que mesures tan irracionals i absurdes no podran ser aplicades si es trobem amb l'oposició frontal de la ciutadania”, expliquen en un comunicat.

Per a més informació:

Afegeix un comentari nou