5 recursos per dur a terme uns campaments més sostenibles

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Màrius Intente
La contaminació atmosfèrica afecta directament a la salut del desenvolupament dels infants, per tant, és important crear un futur sostenible. Font: Adobe Stocks
La contaminació atmosfèrica afecta directament a la salut del desenvolupament dels infants, per tant, és important crear un futur sostenible. Font: Adobe Stocks

5 recursos per dur a terme uns campaments més sostenibles

Autor/a: 
Màrius Intente
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Un llistat per poder reflexionar, fer autocrítica i transformar l'impacte de les nostres activitats de lleure a la natura

Amb l'arribada de cada estiu, milers d'infants i joves participen de campaments i altres activitats de lleure organitzades a la natura. Esplais, caus i altres entitats passen uns dies de gaudi i lleure en espais naturals, terrenys d'acampada i cases de colònies. Molts cops, però, no es tenen prou en compte criteris de sostenibilitat durant aquestes estades. Quina és la nostra petjada ambiental?

En aquest llistat es recullen una sèrie de recursos i propostes per a reflexionar, treballar i poder fer activitats de lleure més sostenibles i aconseguir que la natura no ens noti. Alguns recursos serveixen per a poder fer treball de reflexió amb infants i joves, d'altres recursos poden utilitzar-se directament per a canviar patrons de consum i teixir canvis tangibles a les nostres activitats.

1. Consum d'aigua: un problema que ens pot deixar secs

Una de les problemàtiques que més ens ha afectat durant els últims anys al territori català és una sequera històrica que ha deixat les reserves d'aigua potable en mínims. Reflexionar sobre el consum d'aigua que fem durant les nostres activitats de lleure i poder reduir-ne el consum és cabdal per tal que infants i joves puguin formar part de la solució i no pas del problema.

El MCECC, conjuntament amb la Direcció General de Joventut, ha recopilat una sèrie de jocs i activitats adaptades a totes les edats, per poder reflexionar, debatre i comprendre aquesta temàtica a fons. Podeu trobar totes les fitxes d'activitat, aquí.

2. Què comprem per menjar? Consum d'aliments i economia social i solidària

Què mengem quan marxem de campaments? I més important encara: d'on ve el menjar que comprem? Estem propiciant el consum de quilòmetre zero, l'economia social i solidària, la petita pagesia? O estem consumint en grans cadenes de supermercats que importen els aliments d'altres parts del món, contribuint a l'augment del transport de mercaderies global?

Si realment volem organitzar i dissenyar campaments i educació en el lleure sostenible, hauríem de poder respondre amb claredat a aquestes preguntes. Apostar per un consum de proximitat, potenciant la pagesia local i els projectes d'economia social i solidària del territori. Per tal de posar-ho fàcil, existeix el mapa del Pam a Pam, un recurs que podrà ser de gran interès per a trobar punts per tot el territori català on comprar els nostres aliments.

El trobaràs aquí.

3. Malbaratament alimentari. Planificar menús per no llençar menjar

Quan es cuina per molta gent és complicat encertar en les quantitats i a vegades pot sobrar menjar. Per les condicions de molts terrenys d'acampada i campaments, on no es disposa de prou espai de frigorífic i congelador, conservar aquests aliments cuinats es complica. És per això que portar una bona planificació dels menús i les quantitats de menjar que necessitarem comprar adequades pel nombre de participants ens ajudarà a no malbaratar menjar.


En aquest enllaç trobareu recursos dissenyats pel col·lectiu Espigoladors per reflexionar i comprendre el malbaratament alimentari i treballar per no llençar menjar durant els nostres campaments.

4. Productes de neteja químics? No contaminem l'entorn

A l'hora de rentar els plats o de tenir cura de la higiene personal cal evitar consumir productes de neteja que no siguin biodegradables i ecològics. Molts cops, de campaments, duem a terme aquestes activitats en espais que no tenen un drenatge d'aigües correcte. Per tant, les aigües residuals simplement es filtren cap al sòl.

En aquest enllaç de la botiga virtual de Brownsea (Minyons Escoltes i Guies) podreu trobar alternatives ecològiques tant de sabó de plats com de productes d'higiene personal per a les vostres activitats de lleure estivals. També hi ha opcions de gran format, per poder compartir entre totes les participants i no generar tants residus plàstics.

5. Transport. Com ens movem per anar de campaments?

Si parlem de sostenibilitat, no podem oblidar-nos de nombrar els mitjans de transport. La forma com ens movem pel món influeix molt en la petjada de diòxid de carboni que emetem. A vegades tenim poques opcions per poder arribar a la nostra destinació, sobretot si parlem de pobles o terrenys rurals on la xarxa de transport públic disminueix.

Un recurs interessant per treballar la sostenibilitat en els nostres viatges és la calculadora de la nostra petjada de C02. En aquest enllaç podràs veure quin impacte generem, comparant diferents opcions, quan ens movem pel territori. I potser, als pròxims campaments, busquem opcions on puguem agafar més trens i menys cotxes particulars per arribar!

Afegeix un comentari nou