Drets humans a les fosques

Drets humans a les fosques

Resum: 

L'Aliança contra la Pobresa Energètica ha ocupat avui la seu d'Endesa. El 2012 els talls d'electricitat afectaren 1,4 milions de famílies a l'estat espanyol, 524.000 van ser a Catalunya.

L'Aliança contra la Pobresa Energètica ha ocupat avui la seu a Endesa, que presta el servei a la majoria dels catalans i catalanes, per denunciar els talls d'electricitat que pateixen centenars de milers de llars a Catalunya, i per dir prou a la vulneració de drets fonamentals que aquesta multinacional realitza sense cap tipus de sensibilitat de forma sistemàtica. El 2012 els talls d'electricitat afectaren 1,4 milions de famílies a l'estat espanyol, 524.000 van ser a Catalunya.

Llars com la de l'Encarna, que des de juliol de 2013 no pot pagar els rebuts de llum i gas, i sobreviu amb un sou de 426 € al mes. L'Encarna té una malaltia que l'obliga a dormir connectada a una màquina per evitar una mort sobtada. O la del Rafael, a qui Endesa li ha tallat la llum aquest febrer, és diabètic i necessita mantenir la insulina a la nevera, a més a més pateix apnea del son i necessita subministrament d'aire forçat a la nit per dormir. Al José li han tallat el gas i té pendents 5 rebuts de llum, la seva filla també és diabètica i tem per un imminent tall de llum.

La falta d'humanitat d'aquesta companyia i la política indiscriminada de talls ha portat a milers de famílies a una situació de total exclusió social, privant a moltes persones de les necessitats més bàsiques i essencials per a una vida digna com són escalfar-se, poder cuinar o dutxar-se amb aigua calenta. Així, mentre a l’estat hi ha 7 milions de persones que pateixen una pobresa energètica que ha causat la mort prematura a l’hivern d’entre 2.300 i 9.000 persones, l’oligopoli elèctric (Endesa, Gas Natural-Fenosa, Iberdrola, EON Espanya i EDP) durant els 3 primers trimestres de 2013 va obtenir 7.638 M€ de benefici, el doble que el marge de beneficis que les elèctriques europees, i part d’ells en paradisos fiscals. Un càrtel que des de 2003 ha pujat un 83% el preu de l'electricitat.

Endesa no només no ha mostrat cap interès en facilitar que les famílies que no podien assumir els rebuts poguessin acollir-se a la treva hivernal, sinó que ha estat l'única distribuïdora que s'ha mostrat totalment inaccessible a les demandes de la ciutadania i ha tancat els ulls de forma reiterada davant de casos com els de l'Encarna, on hi ha incloses vides en joc. Aquesta multinacional italiana va obtenir 1.879 M€ de benefici l'any 2013. Endesa té, per tant, capacitat de sobres per assumir el cost de garantir l'accessibilitat del servei a tota la població. Si aquesta garantia no es produeix és per una manifesta falta de voluntat i una gran cobdícia d'aquesta companyia, que es veu reforçada per la complicitat de la classe governant.

Una mostra d'aquesta falta de voluntat en solucionar la pobresa energètica la trobem a les resolucions preses al Ple del Parlament dedicat a la pobresa de la setmana passada. En ell hem vist un govern que va tardar pocs mesos a presentar una llei òmnibus que modificava 80 lleis d’una plomada ara ens vol convèncer que necessita mig any per ampliar un decret que el propi president de la Generalitat ha titllat d’insuficient. Un decret, afegim, “ineficaç”, al que només s’hi han pogut acollir poques desenes de famílies. Per tant, a partir de l’1 d’abril es seguirà tallant la llum, l’aigua i/o el gas a les famílies que no poden fer front als rebuts. No ho podem permetre.

És per això que exigim un interlocutor vàlid amb poder de decisió que pugui garantir les següents demandes de mínims:

  • Que totes les famílies que no puguin fer front als rebuts elèctrics tindran accés a un mínim del servei per poder viure amb dignitat i, per tant, no patiran cap tall.

  • Que tots els costos de garantia d'aquest servei bàsic siguin assumits per la pròpia companyia, ja que per davant dels obscens beneficis que té, estan les persones.

  • Exigim que es facin públiques les dades de tots els talls que s'han produït des de 2005 desglossats per municipi i que aquestes siguin trameses a l'IDESCAT.

  • Per acabar, que qualsevol tall de subministrament tingui l’aprovació dels Serveis Socials del municipi prèviament a la seva execució. S'ha d'aplicar el principi de precaució atesa la rellevància que té per la salut de les persones els talls de subministres.

Si Endesa no vol garantir que puguem viure amb dignitat assegurant l'accés d'un servei bàsic d’electricitat a totes les famílies, sense discriminar per raons socioeconòmiques, llavors li demanem que marxi. El que no estem disposats a tolerar és que ens cobri injustament multimilionaris beneficis que sabotegen les economies familiars i que segueixin els talls arbitraris.

Avui alcem la veu, i diem PROU, diem que a Catalunya cap família ha de tenir set, passar fred ni viure en la foscor.

Aliança Contra la Pobresa Energètica: Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, Coordinadora d’assemblees de treballadors/es en atur de Catalunya, Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, Front Cívic de Catalunya, Iaioflautes, Marea Pensionistes, Plataforma Afectats per la Hipoteca de Catalunya, Plataforma Aigua és Vida, Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària, Unió de Consumidors de Catalunya i Xarxa per la Sobirania Energètica

Afegeix un comentari nou