En marxa una campanya per reclamar que es desbloquegi la instal·lació dels comptadors socials de llum

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
L'APE ha iniciat una campanya per reclamar la instal·lació dels comptadors socials. Font: APE
L'APE ha iniciat una campanya per reclamar la instal·lació dels comptadors socials. Font: APE
Els comptadors socials es van incloure en el conveni signat entre la Generalitat i Endesa del març del 2021. Font: APE
Els comptadors socials es van incloure en el conveni signat entre la Generalitat i Endesa del març del 2021. Font: APE
L’Aliança Contra la Pobresa Energètica denuncia que només s’han instal·lat poc més d’una seixantena de comptadors socials. Font: APE
L’Aliança Contra la Pobresa Energètica denuncia que només s’han instal·lat poc més d’una seixantena de comptadors socials. Font: APE

En marxa una campanya per reclamar que es desbloquegi la instal·lació dels comptadors socials de llum

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

L’Aliança Contra la Pobresa Energètica denuncia que només se n’han instal·lat poc més d’una seixantena i adverteix de les conseqüències per a les llars en situació d’ocupació en precari.

“El protocol per instal·lar comptadors socials per a les llars vulnerabilitzades que hem aconseguit incloure dins del conveni entre la Generalitat i Endesa permetrà que les famílies amb un informe de serveis socials puguin accedir de manera legal a un comptador regular d’electricitat”, explicava als mitjans la Maria Campuzano, portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), pocs dies després de la signatura de l’acord entre el Govern català i la companyia elèctrica.

Entre les mesures crucials per a les famílies afectades per la pobresa energètica, com la condonació del deute acumulat amb Endesa o la posada en marxa de l’anomenat Fons d’Atenció Solidària, entre altres, el conveni signat el mes de març del 2021 també preveia la instal·lació de comptadors provisionals d’emergència per garantir el subministrament elèctric a les llars amb persones en situació de vulnerabilitat acreditada i que es troben ocupant en precari, obligades per la greu emergència de l’habitatge que patim des de fa anys i que s’acarnissa amb els sectors de població més vulnerables.

De la signatura de l’acord ençà, han passat gairebé tres anys i la instal·lació dels comptadors socials continua bloquejada, malgrat les insistents protestes i mobilitzacions de l’APE i altres entitats socials davant la no aplicació d’una mesura que des de l’aliança consideren clau per abordar la pobresa energètica a Catalunya. En aquest període, només s’han instal·lat seixanta-tres comptadors, una xifra del tot insuficient i molt per sota del més d’un miler que ja estan en funcionament pel subministrament d’aigua.

Enfront del bloqueig continuat d’Endesa a la instal·lació dels comptadors socials i la inacció del Govern de la Generalitat per garantir el compliment de la mesura, que està privant milers de famílies del seu dret al subministrament, l’APE ha posat en marxa una campanya per exigir que es resolgui immediatament aquesta situació i es desplegui com cal aquest mecanisme.

La primera acció de la campanya s’ha dut a terme davant l’oficina d’Endesa a la Gran Via de Barcelona, on s’han concentrat membres de l’APE, acompanyats d’un capgròs de José Bogas, Executiu en cap d’Endesa. Des de l’aliança avisen que la campanya pels comptadors socials “no acabarà fins a resoldre aquest bloqueig”.

Un mecanisme cabdal per garantir la dignitat i seguretat de les famílies afectades

La possibilitat d’accedir a un comptador social per a llars en situació d’ocupació en precari va ser una de les principals conquestes del conveni entre Endesa i la Generalitat, atès que suposa un reconeixement explícit dels drets energètics d’aquelles persones que, pel context econòmic, s’han vist forçades a ocupar un habitatge.

L’accés es possibilita a través d’un contracte extraordinari que es mantindrà per part d’Endesa mentre la persona sol·licitant de la instal·lació provisional manté el seu domicili a l’habitatge i es troba en situació de risc d’exclusió residencial. El contracte resta limitat a un any, prorrogable si cap de les parts no manifesta el contrari, i compta amb la tarifa regulada (PVPC) i serà d’una potència màxima de 3 kW.

Més enllà de garantir el subministrament elèctric a milers de famílies vulnerabilitzades i fer efectiu aquest dret reconegut, la mesura, apunten des de l’APE, és una eina indispensable per assegurar la seguretat de les famílies i de les seves veïnes, atès que desincentiva les connexions irregulars i els riscos associats, que ja han provocat tràgics accidents que es podrien haver evitat gràcies a aquest mecanisme.

“En definitiva, els comptadors socials són una eina perquè cada llar pugui tenir el seu subministrament de forma regular, segura i, assumint, en la mesura de les seves possibilitats, el cost de l’energia”, defensen des de l’entitat, que considera “imperdonable” que no s’hagi implementat el mecanisme ateses les conseqüències que la no aplicació té en el dia a dia de les famílies.

Per tot plegat, l’APE exigeix que “Endesa deixi de posar pals a les rodes i que el Govern de la Generalitat es faci càrrec de les seves obligacions com a garant del compliment del conveni”, reblen. És una qüestió de drets, de dignitat i de seguretat.

Afegeix un comentari nou