Guiatge i escoltisme femení: 100 anys transformant vides de noies i dones

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Guiatge i escoltisme femení: 100 anys transformant vides de noies i dones

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

El guiatge és un moviment educatiu femení paral·lel a l’escoltisme, que actualment és present a més de 145 països i té 10 milions de membres arreu del món. Enguany celebra el seu centenari.

Impulsor del lideratge de les dones i de valors com la paritat i la lluita contra la discriminació, aquest 2012 se celebren 100 anys del seu naixement i 80 del seu arrelament a Catalunya. Al nostre país, on el moviment escolta i guia practica la coeducació des de 1977, la commemoració ha servit per fer balanç del passat i per comprometre's més que mai amb els moments decisius que vivim.

No gaire sovint es veuen fulards, aquests mocadors de colors que identifiquen els escoltes i les guies, als passadissos del Parlament de Catalunya. Més acostumats als cims alts, als prats on acampar i a l’austeritat dels seus locals, aquest mes d’octubre van fer una excepció per commemorar el centenari del guiatge i el 80 aniversari de la seva implantació a Catalunya. Amb un acte solemne a la seu de la màxima institució del país, la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG) va voler retre homenatge a totes aquelles persones que han passat i treballat pel desenvolupament del guiatge i l’escoltisme a casa nostra.

El guiatge té com a propòsit ajudar noies i dones a poder desenvolupar-se amb plenitud per tal que esdevinguin ciutadanes actives, compromeses i responsables amb elles mateixes i el seu entorn. Actualment és present a més de 145 països i té 10 milions de membres, agrupats a l’Associació Mundial de les Guies i les Noies Escoltes (World Association of Girl Guides and Girl Scouts – WAGGGS). La commemoració del centenari, sota el lema “100 anys transformant vides”, pretén fer visible l’impacte que té i ha tingut el moviment al llarg de la seva existència en noies i dones d’arreu del món.

Els orígens se situen a Anglaterra l’any 1912, quan Lady Olave -la muller del fundador de l’escoltisme, Lord Baden-Powell- va idear una nova proposta per estendre també a les noies aquest moviment educatiu, nascut cinc anys abans i orientat en un principi només als nois. A partir d'aquell moment, l'escoltisme i el guiatge prengueren ràpidament una gran volada i, en pocs anys, es van estendre a molts països del món.

La presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, va conduir el passat 17 d’octubre l’acte commemoratiu del centenari. Gispert va encoratjar el moviment escolta i guia a “fer pedagogia” i a ser un “agent actiu en aquest moment històric”.

"La societat, el país, us necessita per poder ser allò que volem ser", Núria de Gispert

Elena González, comissària internacional de la FCEG, que va fer un recorregut per la història del guiatge i de l’escoltisme, des del seu naixement fins a l’actualitat. A continuació va intervenir Rosa Maria Carrasco i Azemar, comissària general de Guies Sant Jordi (1962-1977) i de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya i primera directora general de Joventut de la Generalitat, que aquest any va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva feina pel reconeixement del guiatge. Carrasco va fer un repàs a la seva trajectòria com a guia i va destacar la importància d’apostar per la coeducació en un moment en què encara no era socialment acceptada.

Amb el guiatge he rebut molt més del que he donat", Rosa Maria Carrasco i Azemar

Seguidament, va tenir la paraula Marta Rosàs, presidenta d’Escoltes Catalans (2000-2003) i de la Fundació Escolta Josep Carol (2008-2012) i secretària general de Joventut (2003-2006). Rosàs va destacar tres valors que li han aportat l’escoltisme i el guiatge: l’empatia i l’amistat profunda; l’esforç i la capacitat de gestionar i liderar projectes.

"L'esperit crític ha de ser una aportació imprescindible de l'escoltisme i el guiatge al moment que vivim", Marta Rosàs

Per acabar, el president de la FCEG, Víctor Muntés, va afirmar davant de l’auditori reunit a la Sala de Grups del Parlament que "l’escoltisme i el guiatge vol entomar el deure de participar en el futur del país educant nens i joves ferms, implicats i conscients del seu entorn, amb esperit crític i que entenguin el valor de la cohesió i la justícia social”.

"Res ens iŀlusiona més que els reptes que el país ens posa al davant. Ara més que mai, cal estar sempre a punt”, Víctor Muntés

A l’acte també hi van assistir l’expresident del Parlament de Catalunya Ernest Benach; l’alcalde de Sant Boi, Jaume Bosch; el director general de Joventut, Antoni Reig; i la directora de política lingüística, Yvonne Griley, a més de nombrosos i escoltes i guies de totes les edats.

Afegeix un comentari nou