La primera Llei d’Associacions fa 125 anys

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La primera Llei d’Associacions fa 125 anys

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

L’any 1887 es va aprovar la primera llei d’associacions emmarcada en la Constitució de 1876. 125 anys després un conjunt d’associacions i organitzacions celebren aquesta efemèride amb una campanya a les xarxes socials: #associacionisme125.

Fins al 1887 les associacions eren secretes, no podien existir com a tal. Però amb l’aprovació de la llei d’Associacions el 30 de juny d’aquell any, es posà la primera pedra per avançar cap a la construcció del teixit associatiu tal i com el coneixem ara. Les persones van poder-se unir per defensar els seus interessos, drets, promocionar la cultura i la educació i enfortir els lligams per oposar-se als poders tradicionals.

La llei esdevé “un trencament molt important en la construcció de la ciutadania” tal i com s’expressa en el manifest que 12 organitzacions han presentat per commemorar aquesta efemèride. Vindiquen aquesta primera llei d’Associacions com un pas determinant per la construcció de la ciutadania i la democratització del país.

En formen part les organitzacions següents: la Taula d’Entitats del Tercer Sector Associatiu; l’Ens de Comunicació Associativa; l’Empresa Social - Federació de Cooperatives de Catalunya; el Consell d’Associacions de Barcelona, CAB; CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya, la CONFAVC i FAVB; el Moviment Laic i Progressista; la Federació d’Ateneus de Catalunya; l'Obrador del Tercer Sector Ambiental de Catalunya; la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, FAVB ;i el Consell de la Joventut de Barcelona.

Dissabte es posa en marxa una campanya a les xarxes socials que es podrà seguir a través del hastag #associacionisme125.

Afegeix un comentari nou