El moviment veïnal fixa com a prioritari la defensa de la sanitat pública, el dret al padró i el desamiantat

Xarxa Digital Catalana
Autor/a: 
Anna Adrià
 Font: CONFAVC
La 39a Assemblea de les associacions veïnals de Catalunya s'ha celebrat aquest dissabte 13 d'abril a Sant Joan Despí

El moviment veïnal fixa com a prioritari la defensa de la sanitat pública, el dret al padró i el desamiantat

Autor/a: 
Anna Adrià
Xarxa Digital Catalana

Resum: 

Així ho va acordar la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) a la seva 39a Assemblea de les AV de Catalunya el passat dissabte 13 d’abril a Sant Joan Despí, en la qual es va presentar el Pla de Treball del 2024.

Una de les accions que el Pla de Treball recull és que es crearan comissions específiques a les federacions per fer efectiva l’obligació de retirar l’amiant de tots els barris del territori. S’iniciarà una campanya de difusió de la problemàtica oberta a totes les entitats dels diferents territoris per tal de trobar complicitats i, per altra banda, es farà una campanya de sensibilització al veïnat mitjançant xerrades formatives.

A l’assemblea també es va acordar continuar amb la campanya de ‘Padró x Totes’, amb el desplegament de formacions als territoris sobre el dret i obligació al padró, i la denúncia d'aquells ajuntaments que estiguin vulnerant aquest dret.

Respecte a l’objectiu de defensa de la sanitat pública, la comissió de sanitat de la CONFAVC ha acordat elaborar un document formatiu que contingui els elements bàsics per a definir quin model de sanitat pública vol el moviment veïnal i quins serveis públics vol que s’incloguin. A l’assemblea es va aprovar per unanimitat la resolució “Sense salut no hi ha vida”, la qual insta a mantenir mobilitzacions en defensa dels serveis públics, començant pels serveis d’atenció primària i comunitària, i denunciar l’absència dels canals estables de participació de les polítiques sanitàries.

Aquestes tres preocupacions, juntament amb l’extensió de l’agenda feminista i la lluita contra les violències masclistes, seran el focus de campanyes unitàries que es desplegaran al llarg de l’any als barris de Catalunya. El lema del Pla de Treball 2024 és “Barri a barri, fem comunitat”, el qual vol representar, segons la CONFAVC, el treball comunitari que les associacions veïnals fan juntament amb les administracions públiques.

El nou pla de treball també dona continuïtat a projectes que ja estan en marxa i que tenen com a denominador comú l’enfortiment de la intervenció comunitària del moviment veïnal. És el cas d’Aula Actual, un projecte que treballa per l’accés de l’educació universitària d’alumnat vulnerable, o d’A-porta, un projecte social que visibilitza i les habilitats de les persones que viuen als barris per generar dinàmiques comunitàries.

El tret de sortida de l’assemblea del passat 13 d'abril el van donar el president de l’Associació Veïnal de Les Planes, Daniel Frías, i el president de la CONFAVC, Jordi Giró, qui va posar en relleu la preocupació pel genocidi de Gaza i l’augment del risc de pobresa extrema, especialment entre els menors de 16 anys. La trobada va tenir també la intervenció del director general d’Acció Cívica i Comunitària, Xavier Godàs, de l’alcaldessa de Sant Joan Despí, Belén García, i de Pino Delàs, ramader i activista de la Unió de Pagesos.

En aquesta 39a assemblea es va oficialitzar també l’ingrés a la CONFAVC de la FAV de Vilanova i la Geltrú -i les seves 19 entitats veïnals- així com les associacions veïnals de Can Bergay (de Cabrils); l’AV de Can Calders (de Sant Feliu de Llobregat) i l’AV de Sales i Grup Sant Jordi (de Viladecans).

Afegeix un comentari nou