Acte de suport als diables i bruixes del Riberal i el Drac Hamlet de Bou, de la Catalunya Nord

Acte de suport als diables i bruixes del Riberal i el Drac Hamlet de Bou, de la Catalunya Nord

Resum: 

El desinterès del Govern Francès sobre la cultura popular catalana a la Catalunya Nord “condemna a l’exili” a les colles del foc que hauran de deixar d'actuar al seu territori.

El proppassat diumenge 3 de gener, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l’Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya, han organitzat conjuntament un acte simbòlic d’exili cultural a Alforja (Baix Camp), seu nacional de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, amb l’objectiu de reafirmar la cultura popular catalana i encoratjar als diables, bruixes i drac Hamblet del Riberal de Bou de la Catalunya Nord.

L'acte, reivindicatiu i festiu, va consistit en una cercavila pels carrers de l’Alforja, parlaments dels presidents de les federacions convocants i l'alcalde, i ha comptat amb la participació d'unes cent persones de diferents colles del foc d'arreu de Catalunya.

Després de les llargues negociacions amb el Ministeri d’indústria referents a la transposició de la nova Directiva 2007/23/CE que regula els materials pirotècnics afectant les nostres festes popular i tradicionals amb ús de materials pirotècnics, creiem que el Ministeri realitzarà una transposició contemplant les nostres festes popular. Malauradament, les festes populars amb ús de materials pirotècnics, no depenen únicament de la regulació del Ministeri d’indústria Espanyol, quedant una part de la nostra cultura, pendent de la transposició del Govern Francès, responsable administratiu de la Catalunya Nord.

Malgrat les mocions de 19 Ajuntaments nord Catalans, el Consell General i el Consell Regional del Rosselló i fins i tot de la petició realitzada per la Generalitat de Catalunya al Govern Francès, aquest no ha realitzat cap acció de regulació, demostrant un gran desinterès sobre la cultura catalana a la Catalunya Nord.

El 4 de gener de 2010, finalitzà el termini de 3 anys que els estats disposen per transposar la directiva, posant en greu perill, les festes populars a la Catalunya Nord representades pels diables, bruixes i el Drac Hamblet del Riberal de Bou que hauran de deixar d'actuar al seu territori però no pensen deixar de fer foc on calgui.

El dissabte 2 de gener simbolitzaren un judici en el qual se'ls condemna a l'exili, camí que han emprés avui dia 3 a les 9 del matí a la frontera, amb un acte simbòlic. Tot seguit, la comitiva s'ha dirigir cap a la població d'Alforja (Baix Camp) on té la seu la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya.

La Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l’Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya demanen el suport de totes les colles del foc perquè “no és el problema d'una colla, és el nostre problema, el de tots. Volen trossejar de nou la nostra cultura tradicional i popular i no podem consentir-ho”. “Si no som capaços de demostrar la nostra força, -assenyalen els convocants- la nostra solidaritat, la nostra voluntat d'oposar-nos a que ens facin desaparèixer, és que ja no som res”. Farem les festes amb foc, peti qui peti!

Afegeix un comentari nou