Mateu Tres: “Són molt poques les entitats de foc que es van dissoldre durant la pandèmia"

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Oscar Loro Castilla
 Font: Mateu Tres
Mateu Tres participa activament en la cultura popular catalana. Font: Oscar Loro
 Font: Oscar Loro
Creació d'un nou element per la Colla de Diables de Montmeló al taller Sarandaca. Font: Oscar Loro

Mateu Tres: “Són molt poques les entitats de foc que es van dissoldre durant la pandèmia"

Autor/a: 
Oscar Loro Castilla
Suport Tercer Sector

Resum: 

Mateu Tres és el president de l’Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya, un organisme que defensa i promou la cultura, alhora que ajuda entitats federades.

L’Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya és una entitat cultural que fa de paraigües a més de 1.200 figures d’imatgeria festiva zoomòrfica i 300 entitats d’arreu del territori. La defensa i promoció de la cultura que treballen, passa també per oferir serveis de suport especialitzat a aquelles entitats federades.

Any rere any, les colles i ajuntaments volen oferir festes majors de qualitat amb el màxim nombre de persones participants. Les entitats de foc i gegants, que són les que més figures zoomòrfiques tenen, normalment treballen amb el mateix funcionament: intercanvis. Una entitat convida una altra per una festa major, el preu a pagar serà retornar aquesta visita en algun moment.

Gràcies a aquest esperit basat en compartir, un poble petit amb imatgeria festiva pròpia podrà tenir una festa major lluïda, farcida de colles convidades, però també es podrà moure arreu de Catalunya donant a conèixer la seva pròpia cultura.

Per què hi ha tantes festes de foc a Catalunya?

Catalunya és un territori amb tradició de foc. Correfocs com a tal és quelcom que sorgeix no fa tant, però sí que hi havia manifestacions amb presència de foc. En certs espais, per exemple el Corpus, el foc representa el mal, el dimoni. Des d’aleshores fins ara hi ha hagut una gran evolució.

"Suport institucional tenim el que tenim"

Neixen les activitats amb foc arran de totes les festivitats que hi havia aleshores. Per què és necessària l’agrupació?

En un congrés de cultura l’any 1995 vam ser convocades diferents entitats d’àmbits culturals. Un dels problemes que es van detectar és que tot el que tenia relació amb la imatgeria festiva zoomòrfica (animal), les bèsties, estava totalment disgregat.

Hi havia una part que penjava de gegants, una altra que penjava de diables, etc. Estava tot barrejat i un col·lectiu de persones es van constituir i van crear el sistema necessari per funcionar com funcionem.

Des d’aleshores ha sigut un instrument més que necessari per donar suport i regular el creixement exponencial que hem experimentat, des de la creació de rèpliques de bèsties fins a la promoció del bestiari infantil.

Després de tants anys, quantes entitats o bèsties hi ha agrupades?

Actualment, hi ha gairebé 300 entitats d’arreu del territori que, en total, suposarien un nombre aproximat de 1.200 peces de foc federades. Ara bé, hi ha entitats que no s’han federat per qualsevol motiu i les seves bèsties queden fora d’aquest recompte.

Després de la pandèmia, les festes majors han patit les conseqüències pel que fa a la participació en activitats culturals. Com s’ha viscut des de l’agrupació?

Nosaltres en el moment de la pandèmia vam activar un gabinet de crisis i vam treballar estretament amb les entitats. Molta escolta a les colles i l’acompanyament necessari perquè, sobretot les juntes, poguessin ser resilients i aguantar el xàfec.

Vam derivar un equip de treball amb les administracions per intentar que les restriccions afectessin el mínim possible a l’associacionisme i poder celebrar, en la mesura del possible.

I quin és el balanç?

Ara podem fer una mica de balanç i són molt poques les entitats de foc que es van dissoldre durant la pandèmia, també hem vist que hi ha hagut molt de relleu generacional. S’han mantingut els col·lectius en actiu i, per tant, estem contents de la resposta que van tenir les entitats. S’ha demostrat que hi ha proposta de valor i de resiliència que, potser, altres sectors no han viscut tant.

S’ha rebut algun tipus de suport institucional?

Portem més de 10 anys treballant per un nou model de federació i arribem a un punt que donem servei tècnic, suport professionalitzat, captem ajudes que reverteixen a les entitats i impulsem projectes propis. Alguns molt innovadors, incloent-hi rèpliques en 3D.

Suport institucional tenim el que tenim, en cerquem molt però és cert que detectem una mancança. No arriba a cobrir les necessitats que tenim, fem enginyeria i som persones molt creatives per buscar un segon tipus de suport.

Quina importància té el 3D per a les festes majors i les entitats?

El projecte va començar fa uns anys, quan vam detectar una mancança: què hi podem fer quan un element es perd pel foc o per qualsevol incident? Aquest va ser el plantejament per evitar que es perdi aquest llegat, de totes i de tots. Al final, és el que molts veïns i veïnes identifiquen com a propi durant les festes majors.

Va aparèixer l’opció de fer servir la tecnologia 3D per crear un bessó digital que en diem. Un model totalment informatitzat, una còpia, que permet documentar gràficament, amb tots els detalls, evitant que aquesta peça es pugui perdre. En cas que es perdi, es podrà recuperar.

Es promou la col·laboració entre entitats sòcies?

Sí, es promou a molts nivells. Intentem crear espais d’intercanvi de coneixement i d’experiències, som un col·lectiu que funcionem molt amb intercanvi. És part de l’ADN de bestiari: tu em convides a la teva festa, jo et convido a la meva, les dues bèsties surten... Això genera molt bon ambient i molt poca competitivitat, molta empatia i ajuda. Teixim xarxes de contacte entre persones que funcionen.

Treballeu amb altres organitzacions culturals d’àmbit internacional?

Tenim contacte amb diferents entitats, justament a finals d’any tenim previst organitzar un congrés sobre imatgeria festiva i bestiari festiu. Un dels eixos del treball serà el vessant internacional, amb diferents interlocutors d’Europa i del món. D’aquesta manera podrem explicar la singularitat de Catalunya, però també el nostre model associatiu i canalitzar les aliances que es puguin teixir.

Afegeix un comentari nou