Associacionisme musical a la Catalunya Nord per impulsar la llengua

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Associacionisme musical a la Catalunya Nord per impulsar la llengua

Resum: 

L’associació cultural els Angelets de la Terra, amb seu a Perpinyà, impulsa des de fa dos anys un projecte musical amb bandes de la zona que pretén revitalitzar l’ús del català entre els músics.

Així mateix, un altre dels propòsits és connectar amb un públic jove i fomentar l’ús de la llengua en la música moderna. Un dels seus impulsors, en Raymond Faura, sosté que el projecte, fundat el 2010 sota el nom de Col·lectiu Joan Pau Giné, té com a repte “donar un toc més atractiu a la llengua”, tot trencant tòpics per mostrar així “que el català no només és la llengua dels avis i de les havaneres”, assegura.

Després de dos anys de feina, els objectius plantejats han estat assolits, comenta Faura, però encara queden alguns objectius pendents. “En només dos anys, no pensava ni en somnis que aconseguiríem tot el que hem aconseguit amb el col·lectiu”. Explica que ja han pogut editar quatre discos recopilatoris i han sumat una seixantena de grups de Catalunya Nord en la iniciativa. Tot plegat, “ho vam fer sense cap suport institucional i de manera totalment autofinançada”, manifesta.

Amb tot, però, els promotors de la iniciativa estan decidits a continuar, tenint en compte que a la Catalunya Nord, la situació del català no és del tot satisfactòria. Tot establint comparacions, Faura creu que la seva situació és equiparable a la del País Valencià. Pel que fa a altres territoris francesos, diu que “a Occitània l’ús de la llengua catalana (occitana) és molt més residual en proporció a l'ús que se'n fa a la Catalunya Nord tenint en compte el seu territori, de Gasconya a Piemont”.

Les circumstàncies adverses, però, no aturen la voluntat d’un projecte que té plantejats diversos reptes de futur. “Ens agradaria veure els nostres grups actuar més a la resta dels Països Catalans; a Catalunya Nord tenim la possibilitat de veure actuacions del Principat quasi una vegada al mes”, explica Faura. En aquest sentit, apunta que els agradaria organitzar un concert al Palau de la Música Catalana “per posar en relleu Catalunya Nord”. Així mateix, afegeix, un esdeveniment d’aquestes característiques “donaria més prestigi al fet català”.

Vídeo del concert del Col·lectiu Joan-Pau Giné a l'Illa de Tet (Rosselló, 19/02/2011)

Afegeix un comentari nou