Eco i Distorsió: una aposta per recuperar i rememorar l'explosió del rock a la Barcelona dels anys 60

Autor/a: 
Associació de Músics de Tarragona
 Font:
Font:

Eco i Distorsió: una aposta per recuperar i rememorar l'explosió del rock a la Barcelona dels anys 60

Autor/a: 
Associació de Músics de Tarragona

Resum: 

'Eco i distorsió. Els conjunts de música moderna a la Barcelona dels seixanta' és un llibre de Guillermo Soler que busca el vostre ajut per convertir el que és ara només una versió digital, en la edició impresa d'aquest volum que recupera una època molt significativa de la nostra història musical.

Eco i distorsió. Els conjunts de música moderna a la Barcelona dels seixantaés un llibre de Guillermo Soler que repassa la trajectòria d’alguns d’aquests grups musicals, així com el context i el significat social que va tenir aquest moviment juvenil. El llibre es basa en una recerca becada pel Centre per a la Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya i ha aparegut publicat com el volum número 4 de la col·lecció “Estudis sobre el Patrimoni Etnològic de Catalunya”, però només en versió digital.

Aquest dilluns dia 20 de maig arrenca una campanya de micromecenatge mitjançant la plataforma Verkami amb l’objectiu de poder fer una versió en paper del llibre. L’objectiu és aconseguir 1.100 euros per a finançar una petita tirada (inicialment, 200 exemplars). A més d’una còpia del llibre, els mecenes poden aconseguir altres recompenses com samarretes, pòsters i pues de guitarra d’Eco i distorsió. El llibre s’editarà sota el segell de l’Associació de Músics de Tarragona -de la qual l’autor és membre- i que d’aquesta manera s’estrenarà en l’edició de llibres.

El Llibre

A la Barcelona dels anys 60, la irrupció de la música rock va suposar una petita però sorollosa revolució: hordes d’adolescents amb una progressiva tendència a oblidar de tallar-se els cabells se les van enginyar per aconseguir una guitarra elèctrica i muntar un “conjunt” amb parents, amics i veïns amb el què reproduir els sons estridents que arribaven de l’estranger. Només alguns d’aquests grups aconseguirien superar l’estadi amateur i arribar a enregistrar discos, i encara topant amb una indústria que no sabia ben bé què fer-ne. Però això no va impedir que els “conjunts de música moderna” contribuïssin decisivament a configurar una cultura juvenil i una identitat generacional que es contraposaven a la grisa realitat social del moment.

Basat en una vintena d’entrevistes als protagonistes, el llibre repassa la trajectòria de quinze d’aquests conjunts (per ordre alfabètic: Álex y los Findes, Los Catinos, Los Cheyenes, Els Dracs, Los Gatos Negros, Los Go-Go, Los Jóvenes, Lone Star, Los Mustang, Los No, Los Pájaros Locos, Pic-Nic, Los Salvajes, Los Sirex i Els Tres Tambors) i mira de descriure el context en què es van moure, així com la seva significació cultural i social.

L’AUTOR

GUILLERMO SOLER GARCÍA DE OTEYZA (Tarragona, 1974) és llicenciat en periodisme (UAB) i antropologia social i cultural (URV). Ha treballat en diversos mitjans de comunicació i actualment es dedica a la gestió cultural. Ha publicat llibres de temàtica castellera, una recerca sobre la joventut a Tarragona (com a coautor) i una monografia sobre el grup nord-americà de folk-rock The Byrds.

MÉS INFORMACIÓ:

- El llibre en versió digital (descàrrega gratuïta):

http://www20.gencat.cat/docs/CulturaDepartament/CPCPTC/Documents/PU_Publicacions/SD_ecodistorsio.pdf

- Blog del llibre: http://ecoidistorsio.blogspot.com.es/

- Facebook: https://www.facebook.com/ecoidistorsio?fref=ts

- Enllaç Verkami: http://www.verkami.com/projects/5323

- Contacte autor: 652 93 55 90 / guillesoler@yahoo.com

Afegeix un comentari nou