Els Pastorets un element transversal que va més enllà de l’espectacle teatral i la tradició

 Font:
Font:

Els Pastorets un element transversal que va més enllà de l’espectacle teatral i la tradició

Resum: 

Fins a finals del mes de gener s’ha pogut veure i disfrutar una de les manifestacions més genuïnes del Nadal, els Pastorets. El seu origen es remunta a l’edat mitjana i fins a finals del segle XIX es reproduí com a manifestació de teatre oral. És amb el canvi del segle XIX al XX que apareixen els primers textos teatralitzats dels Pastorets. Amb personatges com Pitarra i Folch i Torres, autors teatrals reconeguts, els Pastorets passen de ser una manifestació oral a la categoria de teatre.

Els Pastorets es van consolidar en un moment de necessitat d’adoctrinament de la població, quan s’inicia la revolució industrial, on sorgeixen els sindicats, els círcols catòlics… Amb el temps, però, aquest aspecte es va perdent perquè agafa més força la relació social de les persones amb un projecte comú com a projecte transversal, un espai que aplega molta gent diversa, on les classes socials no tenen espai, essent també després de la Guerra Civil, en un espai i refugi de foment del catalanisme.

Diferents produccions de Pastorets han merescut el reconeixement nacional, essent incloses a diferents catàlegs de cultura popular, Creu Sant Jordi, etc...

Podeu consultar les diferents versions de Pastorets clicant aquí.

Actualment la majoria de Pastorets (especialment els de caràcter estable) estan organitzats al voltant de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya.

Afegeix un comentari nou