Arribarà algun dia Espanya a aprovar l’assignatura de benestar social?

Autor/a: 
Suport Associatiu
 Font:
Font:

Arribarà algun dia Espanya a aprovar l’assignatura de benestar social?

Autor/a: 
Suport Associatiu

Resum: 

El benestar social sempre ha estat l’assignatura pendent del país, ara agreujat pels efectes de la crisi actual, segons les dades actualitzades del Baròmetre Social d’Espanya.

Espanya sempre ha tingut pendent l’aprovat en matèria de benestar social i, arran de la crisi, la situació ha empitjorat. Segons el Baròmetre Social d’Espanya, la desigualtat i la pobresa han augmentat, s’ha reduït l’ocupació però, d’altra banda, han disminuït la contaminació i la dependència energètica.

El Baròmetre Social d’Espanya és un projecte d’avaluació de la situació econòmica, social i ambiental a Espanya dels últims 16 anys. Aquesta avaluació ha estat realitzada pel Col·lectiu Ioé, especialitzat en investigació social i patrocinat per CIP-Ecosocial.

El període analitzat comprèn des de 1994 al 2009. En aquest últim any analitzat, queda plasmades les conseqüències de l’actual crisi socioeconòmica.

El Baròmetre Social recull un informe documental i gràfic dels següents punts:

  1. Efectes socials de la crisi: la crisi ha provocat una notable recessió econòmica i una reducció important de l’ocupació, amb l’augment de pobresa que això comporta. No obstant això, la crisi ha tingut també alguns aspectes menys negatius com ara que, amb l’esclat de la bombolla immobiliària, s’ha reduït l’intens deteriorament ambiental.
  2. Augmenta la desigualtat i la pobresa: la desigualtat en la distribució de la renda i el patrimoni s’ha agreujat encara més arran de la crisi, provocant una major taxa de pobresa. Per contra, els mercats financers es globalitzen i produeixen grans rendibilitats per a una minoria.
  3. Política fiscal:el dèficit fiscal de l’Estat l’any 2009 era del 11,2% però, en lloc de lluitar contra el frau fiscal i incrementar els impostos sobre el capital i les grans empreses, l’Estat intenta resoldre el problema reduint la despesa pública (salaris, pensions i inversions).
  4. Valoració de la política:s’ha reduït la confiança en les institucions polítiques com ho demostra el fet que el 58% no es refia del Parlament i un 77% mostra poca o cap confiança en els partits polítics. En conseqüència, ha disminuït també l’afiliació sindical i partidària. Per contra, han augmentat les associacions d’orientació civicopolítica reivindicativa.
  5. Seguretat i justícia:a conseqüència de l’enduriment del Codi Penal, el nombre de persones a la presó ha augmentat un 35%, tot i que la taxa de delinqüència a Espanya és de les més baixes de la Unió Europea.
  6. Valoració internacional: des de l’any 2009, s’ha produït un estancament en l’Ajuda Oficial al Desenvolupament espanyola que, en els anys anteriors, havia arribat al 0.44% del PIB, triplicant la mitjana mundial dels països de renda alta. A més, les remeses dels immigrants als seus països d’origen també s’ha reduït un 12% a conseqüència de la crisi.

Afegeix un comentari nou