Rehabilitar per oferir sostre, un projecte de cooperació a Brasil

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Rehabilitar per oferir sostre, un projecte de cooperació a Brasil

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

El 2010 la Sílvia Costa, una jove arquitecta llicenciada a la UPC, va començar el seu projecte de final de carrera a Mangueira, una favela de Rio de Janeiro. El projecte preveu rehabilitar un edifici abandonat per oferir habitatges socials.

Aquest mes d'abril, l'Instituto de Arquitetos do Brasil s'ha fet ressò del Projecte de Final de Carrera (PFC) de la Sílvia Costa, una antiga estudiant d'arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El PFC de la jove arquitecta, el qual va rebre el suport econòmic del Centre de Cooperació al Desenvolupament (CCD) el 2012, proposava la recuperació i rehabilitació per a usos ciutadans d'un edifici abandonat a Mangueira, una favela ubicada al nord de Rio de Janeiro.

Un bloc abandonat a Brasil és com un diamant en brut, de tal manera que l'edifici de l'IBGE no va tardar a ser ocupat.

Abans del creixement ràpid i desestructurat de la favela, l'edifici havia acollit en els seus 20.000m2 construïts la seu de l'Instituto Barsileiro de Geografía e Estatística (IBGE). Degut a aquest creixement descontrolat del barri, el qual ha quedat aïllat de la "ciutat formal" per culpa de les grans infraestructures de tren i metro que hi passen, l'IBGE va deixar l'edifici.

Els problemes d'habitatge a Rio de Janeiro

Un bloc abandonat a Brasil és com un diamant en brut, de tal manera que l'edifici no va tardar a ser ocupat per persones amb necessitat d'un sostre sota el qual viure. A Brasil hi ha una gran demanda d'habitatge i moltes famílies no se'l poden permetre perquè no tenen la capacitat d'assumir els costos que se'n deriven.

El projecte de la Sílvia Costa, el qual s'està portant a terme des del 2010, busca crear un sistema per generar habitatge econòmic de manera efectiva i ràpida tot rehabilitant edificis abandonats o buits. El PFC de l'arquitecta contempla també la millora dels serveis bàsics i de la qualitat dels espais públics d'aquests suburbis o faveles.

Afegeix un comentari nou