Àmbit de la notícia
Econòmic

L’habitatge: un problema que creix

Entitat redactora
Suport Tercer Sector - Econòmic
Autor/a
Oscar Loro Castilla
  • Una de cada quatre persones a Catalunya està en risc de pobresa i exclusió social. Font: Canva.
    Una de cada quatre persones a Catalunya està en risc de pobresa i exclusió social. Font: Canva. Font: Canva
  • El dret a l'habitatge és fonamental per evitar situacions d'exclusió social. Font: Canva.
    El dret a l'habitatge és fonamental per evitar situacions d'exclusió social. Font: Canva. Font: Canva

La realitat social i econòmica catalana situa l'habitatge, per a la població catalana, com un dels problemes principals en l'actualitat. 

Malgrat que no tothom la pateix igual, Catalunya viu una crisi social i econòmica molt important. Segons l’Informe d’Indicadors Socials de Catalunya (INSOCAT) per a la millora de l’acció social publicat per Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), aproximadament el 25% de la població catalana està en risc de pobresa i exclusió social.

De fet, des del 2009, el percentatge de població que s’ha trobat en aquesta situació no ha baixat mai del 15% i des d'ECAS afirmen que “Catalunya no ha pogut reduir uns elevats percentatges de precarietat que afecten una de cada quatre persones”. 

Segons el CEO, el 24% de les persones que es troben entre els 25 i els 34 anys pensen que el seu principal problema és l’accés a l’habitatge, que és un dret bàsic. La Fundació Habitatge Social treballa per oferir un habitatge digne a les persones més vulnerables i a la seva memòria de l’any 2023 explica el 86% dels casos amb els quals treballen són persones que viuen per sota del llindar de la pobresa.

En el marc del seu projecte Oikos, la Fundació Habitatge Social ha donat suport a més de 500 famílies durant el darrer any. Ha pogut oferir habitatge social i serveis de suport a persones que ho necessitaven. D'aquestes persones usuàries, un 34% són famílies monoparentals i un 48% de les persones adultes es troba en situació d’atur.

La fundació gestiona un parc d'habitatges que ofereix lloguers socials a preus molt inferiors als del mercat privat, per a moltes persones és impossible fer front a la despesa que suposa el lloguer. D’aquesta manera, les famílies i persones individuals tenen possibilitat d’estalviar i evitar situacions d’exclusió que es converteixin en crònics.

ECAS afirma, també a l’Informe d’Indicadors Socials 17, que les persones que viuen de lloguer tenen un risc de pobresa més elevat (el 33%) que aquelles que viuen en una llar de propietat (el 12%). La comparativa il·lustra com és d’important l’habitatge per evitar situacions de vulnerabilitat i té vinculació directa amb l'economia del país. 

La Fundació Habitatge Social també fa una crida a les administracions i a la societat per tal d’abordar la crisi de l’habitatge actual amb mesures concretes i efectives, sempre pensant també en la situació econòmica i social.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari