Brasil aprova l'amnistia pels destructors de natura

Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Brasil aprova l'amnistia pels destructors de natura

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

El passat sis de desembre, el Senat brasiler va aprovar la reforma del Codi Forestal, flexibilitzant la regulació per protegir la vegetació i obre la porta a l’amnistia pels condemnats per delictes contra la natura.

El codi que està en vigor actualment data de 1965 i necessita una revisió, ja que actualment té molts buits legals, però la decisió del Senat, pressionat pel sector agropecuari, ha posat en peu de guerra a diversos sectors del món científic i cultural brasiler.

Segons l’Institut d’Investigacions Espacials, en aquest últim any s’han destruït 6.238 km quadrats de selva, la xifra més baixa des de 1988 (any en què es van començar a fer aquestes estadístiques).

El sector agropecuari justifica la decisió del Senat dient que Brasil no podrà assolir el seu ple potencial de desenvolupament econòmic si no s’amplien les àrees susceptibles d’acollir més cultius i explotacions ramaderes.

En canvi, els ecologistes asseguren que amb les àrees ja desforestades es pot augmentar exponencialment la productivitat sense necessitat de talar més arbres.

A més, alerten que amb l’aprovació del nou codi, Brasil enviarà un missatge en el sentit que aquest país perdona a aquells que han fet negoci fent malbé la natura. Aquest fet és el que dedueixen els ambientalistes com a conseqüència de l’amnistia dels delictes contra la vegetació que s’hagin produït abans de 2008.

Aquesta premissa, a la pràctica, implica que els condemnats per delictes mediambientals podran eximir-se dels pagaments de les sancions si regularitzen les seves propietats en un termini encara sense determinar.

Aquest text, aprovat pel Senat, haurà de votar-se també al Congrés i després passar a mans de la Presidenta del Brasil.

Llegir més

Afegeix un comentari nou