El voluntariat ambiental es fa visible durant la Setmana de la Natura

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

El voluntariat ambiental es fa visible durant la Setmana de la Natura

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

La Setmana de la Natura és també una ocasió per conèixer i experimentar amb entitats de voluntariat.

De nord a sud del país, a mar i muntanya, hi ha associacions de voluntaris i voluntàries que dediquen el seu temps a la protecció del medi ambient. En algunes ocasions exerceixen una funció social a través de la reivindicació i de l'activisme, reclamant una major atenció a les problemàtiques ambientals, i exercint incidència perquè la defensa del medi ambient es vegi recollida en l'acció política i en la legislació.

Altres vegades els voluntaris i voluntàries s'impliquen directament en accions directes sobre el medi ambient: la lluita contra les espècies invasores, les actuacions directes en la recuperació de boscos de ribera, dunes, prats o espais humits, les extraccions de residus abandonats en els espais naturals o l'aportació de dades per alimentar censos de flora, fauna i qualitat ambiental.

Durant la Setmana de la Natura hi haurà diverses actuacions en el que les persones podran esdevenir voluntàries per la recuperació d'una font d'aigua, afavorint el petit ecosistema humit que es genera al seu voltant i que permet la presència d'amfibis, un dels grups d'espècies més vulnerables a Catalunya.

El voluntari i la voluntària ambiental són també persones decisives pel reconeixement dels valors dels espais naturals i en la divulgació de les pràctiques sostenibles.

10 propostes de voluntariat ambiental durant la Setmana de la Natura

1. Al Delta de l’Ebre, L’Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre, dedica el matí del dissabte 28 de maig a l’erradicació d’espècies invasores en un dels espais més emblemàtics i, potser, amagats del Delta de l’Ebre, l’entorn de la Torre de Sant Joan. L'acció consisteix en l'eliminació de la planta invasora anomenada ungla de gat o dent de lleó (Carpobrotus edulis).

2. Al Cap de Creus, els Pirates de la Pedra Seca es reuneixen per la recuperació del paisatge de la pedra seca a La Selva de Mar.

3. A LLoret de Mar, l’entitat ambiental Xatrac organitza una neteja de la platja, els boscos i el fons marí de la platja de Fenals.

4. A LLeida l’Associació La Sabina convoca una jornada de voluntariat per millorar la biodiversitat local, afavorint un espai com a punt d’abeurada pels ocells del poble i dels voltants i que serveixi també com a punt d’observació.

5. A la Selva de Mar es realitzarà un cens de nius d'oreneta cuablanca per aportar dades al programa orenetes.cat de l’Associació Institut Català d’Ornitologia

6. A Banyoles Limnos i la Fundació Catalunya la Pedrera organitzen una jornada de voluntariat per les tortugues d'estany.

7. L’Associació Bigues i Riells té prevista una jornada de voluntariat per recollir dades i residus del riu Tenes

8. A Creixell els voluntaris i voluntàries es reuneixen amb Geven per la jornada de neteja a la plata

9. També al Delta de l’Ebre el programa Mans per la Natura de la Fundació Catalunya La Pedrera convoca voluntaris a la llacuna de l’Alfacada per contribuir a la biodiversitat de la llacuna.

10. La lluita contra l’espècies invasora ailant centrarà als voluntaris ambientals a Collserola.

Voluntariat corporatiu durant la Setmnana de la Natura

Durant aquests dies també empreses i administracions dediquen jornades de voluntariat corporatiu, en les quals els treballadors dediquen la seva feina directa en cooperar amb les entitats ambientals en la lluita contra un problema ambiental, com la presència de nàiades invasores al Baix Ter, o la recuperació de les dunes de Castelldefels, o creant un hotel d'insectes a Viladecans.

Afegeix un comentari nou