Edmaktub valora els albiraments de rorquals comuns i taurons pelegrins

Colectic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Edmaktub disposa d'un catamarà per fer els treballs de camp i els albiraments de balenes. Imatge de Edmaktub. Font: Imatge de Edmaktub.
Edmaktub disposa d'un catamarà per fer els treballs de camp i els albiraments de balenes. Imatge de Edmaktub.
Edmaktub utilitza drones per enregistrar les imatges de les balenes. Imatge de Edmaktub. Font:  Imatge de Edmaktub.
Edmaktub utilitza drones per enregistrar les imatges de les balenes. Imatge de Edmaktub.

Edmaktub valora els albiraments de rorquals comuns i taurons pelegrins

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic

Resum: 

L’entitat no ha pogut sortir a la mar a fer treball de camp per la situació de pandèmia. Els pescadors de diferents poblacions catalanes han aportat dades molt valuoses.

L’Associació EDMAKTUB ha fet valoració dels albiraments de rorquals comuns i taurons pelegrins durant aquesta primavera passada. En una notícia publicada al setmanari La Fura, aquesta entitat ha fet un balanç positiu de la temporada d’albiraments de cetacis i ha destacat els albiraments de taurons pelegrins a la costa catalana.

La situació de pandèmia a causa de la Covid-19 ha impedit que els membres de l’entitat, hagin pogut fer treball de camp, i recollir informació i dades de la presència de cetacis a les costes catalanes. Tanmateix, l’entitat ha contactat amb pescadors de diferents poblacions catalanes, per tal que comptabilitzessin el nombre cetacis i altres animals marins, vistos al mar.

Diferents pescadors de Palamós, Tarragona i Vilanova i la Geltrú, han col·laborat amb l’entitat i han compartit la informació sobre els animals vistos. En total, han vist 90 balenes. Segons els membres de l’organització és una xifra molt positiva que s’aproxima a les dates del 2018, on es van veure 99 exemplars de rorqual.

El 2019 va ser un mal any per l’albirament de cetacis a les costes. L’any passat només es va veure 5 balenes a les costes del Garraf. Segons el president d’EDMAKTUB, Eduard Degollada, podria ser degut a la sequera que es va patir durant aquell any. 2018 i 2020 han sigut anys plujosos, fet que les capçaleres dels rius hagin baixat plenes de nutrients, que han anat a parar al mar mediterrani.

L’excepcionalitat de les dades les protagonitza el tauró pelegrí. Els pescadors han vist 42 taurons pelegrins, a les costes del Garraf. Segons Degollada, aquestes dades podrien ser derivades del temporal Glòria, que es va patir durant el mes de gener. Aquell temporal va remoure masses d’aigua i això va causar el moviment dels nutrients dels taurons i les balenes. En altres anys, s’han registrat menys de 5 taurons pelegrins.

El rorqual comú és una espècie de balena que pot arribar als 24 metres de longitud. És un dels animals marins més grans que es coneixen, i normalment s’aproxima a les costes catalanes, durant la primavera, cercant nutrients. El tauró pelegrí és el segon peix més gros del món, després del tauró balena. Aquest tauró també s’alimenta dels mateixos nutrients que el rorqual comú.

EDMAKTUB és una entitat sense ànim de lucre que va néixer l’any 2000 de la mà d’Eduard Degollada. Degollada és veterinari i doctor en anatomia funcional dels mamífers marins. L’entitat té seu a Vilanova i la Geltrú i disposen d’un catamarà, dron, hidròfon i diferents instruments per recollir mostres, imatges i sons.

Afegeix un comentari nou