'Un litoral al límit': jornades de reflexió sobre el present i futur de la costa catalana

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
El primer debat se centra a analitzar el canvi de paradigma en què ens situa la crisi climàtica. Font: CC
El primer debat se centra a analitzar el canvi de paradigma en què ens situa la crisi climàtica. Font: CC
Imatge de Blanes, de nit. Font: CC
Imatge de Blanes, de nit. Font: CC
Al primer debat hi participaran representants de l’administració pública, centres de recerca, activisme social i turisme. Font: CC
Al primer debat hi participaran representants de l’administració pública, centres de recerca, activisme social i turisme. Font: CC

'Un litoral al límit': jornades de reflexió sobre el present i futur de la costa catalana

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La primera sessió, 'Visions per a un canvi de paradigma', serà un debat en format de taula rodona que es realitzarà en línia a través del canal de YouTube del departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) organitza 'Un litoral al límit', unes jornades de reflexió sobre el present i el futur de la costa catalana. Se sotmetran a debat els reptes ambientals, econòmics i socials del litoral i les mesures que caldria adoptar per garantir-ne una planificació i una gestió sostenibles, que reforcin la resiliència de les ciutats i pobles costaners, i dels ecosistemes litorals.

En total es duran a terme tres sessions, amb debats, en taules rodones, entre persones expertes i representants d’administracions públiques i actors econòmics i socials vinculats amb el litoral. Les aportacions generades en aquests debats serviran com a elements d’anàlisi per al CADS per establir conclusions i impulsar recomanacions per al futur de la costa catalana.

La primera sessió, sota el títol 'Visions per a un canvi de paradigma', es durà a terme el dijous 17 de setembre, de 10h a 12h, en línia i a través del canal de YouTube del departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. Després de la benvinguda de Ramon Roca, president del CADS, i la presentació del cicle de debats, a càrrec de Puri Canals, consellera del CADS i presidenta de MedPan, s'iniciarà el diàleg sobre visions per un canvi de paradigma a la costa catalana. Al debat hi participaran:

Berta Cabré, presidenta de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona Província; Lydia Chaparro, ecòloga marina i membre d’Ecologistes en Acció; Carles Ibàñez, investigador del Programa d’Aigües Marines i Continentals de l’IRTA i conseller del CADS; Cèlia Marrassé, vicedirectora de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona; i Carolina Martí, directora de l’institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona.

També hi seran presents Jaume Oliveras, alcalde del Masnou i president de Localret; Agustí Serra, secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; i Sergi Tudela, director general de Pesca i Afers Marítims, Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. El formulari d'inscripció està disponible clicant en aquest enllaç.

Aquesta primera sessió se centrarà a analitzar el canvi de paradigma en què ens situa la crisi climàtica. Així mateix, és una mirada a la situació actual de la costa catalana des de sectors i àmbits molt diversos. Les dues sessions restants s'enfocaran a aspectes com governança i fiscalitat, el 15 d'octubre, i patrimoni natural i territori, el 12 de novembre.

Situació en la qual neixen les jornades

L'any 2019 el CADS va aprovar 'Una mar de canvis', un informe per assessorar el Govern de Catalunya, per estar en consonància amb l'ODS 14 de l’Agenda 2030 de Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible, és a dir, per aconsellar sobre com avançar vers una gestió sostenible del medi marí i costaner, per fer compatible la seva conservació amb l’activitat socioeconòmica que l’afecta directament.

Així, amb l'informe de rerefons, a principis de 2020 el CADS va decidir dur a terme aquestes jornades, poc després que el temporal Glòria afectés la costa catalana, i just abans que es declarés la pandèmia del coronavirus. Aquest últim fet ha posat de manifest la pertinència de la reflexió, per les conseqüències econòmiques que està provocant, impactant directament sobre el sector turístic, un dels factors de pressió humana sobre el litoral i, alhora, dels que genera més activitat econòmica a Catalunya.

'Un litoral al límit' s'iniciarà poc després que s'hagi aprovat la Llei 8/2020, de 30 de juliol, de protecció i ordenació del litoral, que proposa un nou model de governança del litoral.

Afegeix un comentari nou