Fes possible una plataforma que visibilitzi el talent de les dones de la indústria musical

Colectic
DJ Phosky, a Nitsa  Font: @Redporteros
DJ Phosky, a Nitsa Font: @Redporteros

Fes possible una plataforma que visibilitzi el talent de les dones de la indústria musical

Colectic

Resum: 

FemNoise posa en marxa una campanya de Goteo dins el programa MatchImpulsa per crear Femmarket, una eina per comercialitzar productes i serveis.

Sostre de vidre i terra enganxós són dos conceptes claustrofòbics que les dones de la indústria musical coneixen de prop. El 37% de les empreses del sector estan liderades per dones i el 14% de les discogràfiques independents compta amb figures femenines. Sovint treballen a jornada completa i han de renunciar a promocions per diversos motius com la conciliació familiar i la precarietat, com apunta l'estudi de l'Associació MIM.

Les dones no superen el 20% als cartells dels festivals ni el 30% a baix dels escenaris. I aquesta bretxa de gènere ha empitjorat amb la pandèmia.

FemNoise va néixer per reivindicar les dones de la indústria i aviat la seva rebuda va superar les expectatives. Ara 2.800 usuàries de tots els continents formen part de la iniciativa. En una primera fase, van desenvolupar un mapa amb un buscador que permet filtrar per ubicació i per tipus d'ocupació aquelles dones i persones amb identitats dissidents que estan en la indústria de la música, i contactar amb elles sense persones intermediàries.

"Si algú busca una baixista local per a una gira, la troba", explica Natalia San Juan, directora de l'entitat.

En una segona fase, es van fixar que moltes dones no sabien on comercialitzar-se i van idear Femmarket, una plataforma per comprar i vendre serveis de la indústria com ara samplers, loops, produccions per a tercers, tècniques de so, fotografia, etc.

Per dur-ho a terme han posat en marxa una campanya de cofinançament a la Fundació Goteo dins de MatchImpulsa, un programa transversalment feminista per a la plataformització digital de l’Economia Social Solidària i col·laborativa de Barcelona que es desenvolupa en el marc de la Càtedra_Oberta, impulsada col·laborativament entre el grup de recerca Dimmons, la Universitat Oberta de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa.

"Volíem una perspectiva social de model econòmic i el vam trobar en l'Economia Social i Solidària i en l'economia digital feminista", explica San Juan. De la mateixa manera, van triar les eines per desenvolupar la plataforma: "El programari lliure és col·laboratiu i així altres projectes poden replicar les nostres idees".

La idea és que Femmarket permeti que les dones i persones dissidents de gènere pugin els seus productes i serveis i els administrin per tal de crear un repositori gratuït de talent. Els homes també estan convidats a comprar-hi: "No som excloents. Els homes també són consumidors, són l'altre 50% de la societat".

A més. han posat en marxa una xarxa social que ha permès que es generin col·laboracions i interaccions entre les usuàries, i han aconseguit un acord amb BRAVAS per muntar una festa reivindicativa el 7 de desembre a la Sala Apolo per tal de visibilitzar el col·lectiu. També que aquesta promotora firmi l'acord #ForTheMusic contra l'assetjament sexual i per generar espais segurs tant a baix com a dalt de l'escenari, amb protocols i clàusules contractuals.

"Volem posar-li fàcil a la indústria", diu San Juan, "que no hi hagi excuses" perquè "esclar que hi ha dones però fa mandra buscar-les i necessitem conscienciar sobre la necessitat de fer aquesta cerca".

Al cap i a la fi, l'objectiu és crear referents dins de la indústria per lluitar contra la bretxa de gènere. "Si no generem aquesta escolta conscient no hi haurà referents per a les nenes que volen fer música".

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou