Arriba la cinquena edició del Festival Zero amb espectacles immersius i propers amb el públic

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
La cinquena edició del Festival zero se celebra del 18 de febrer al 20 de març, en equipaments teatrals de cinc municipis de Catalunya, apostant pel teatre arriscat. Font: Diputació de Barcelona
La cinquena edició del Festival zero se celebra del 18 de febrer al 20 de març, en equipaments teatrals de cinc municipis de Catalunya, apostant pel teatre arriscat. Font: Diputació de Barcelona
Teatres en Xarxa és l'organitzadora del festival, amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Programa de Suport a la Creació de FiraTàrrega.  Font: Diputació de Barcelona
Teatres en Xarxa és l'organitzadora del festival, amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Programa de Suport a la Creació de FiraTàrrega. Font: Diputació de Barcelona
Imatge oficial de l'obra 'Containers', representada al festival d'enguany. És una crítica al món de les xarxes socials, ple d'odi i falsedat, de la companyia Emília Gargot. Font: Companyia Emília Gargot
Imatge oficial de l'obra 'Containers', representada al festival d'enguany. És una crítica al món de les xarxes socials, ple d'odi i falsedat, de la companyia Emília Gargot. Font: Companyia Emília Gargot

Arriba la cinquena edició del Festival Zero amb espectacles immersius i propers amb el públic

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

Impulsat per l’associació Teatres en Xarxa i amb el suport de la Diputació de Barcelona, el festival aposta pel teatre arriscat i no convencional.

Del 18 de febrer al 20 de març, diverses poblacions de Catalunya podran gaudir d’una edició més del Festival Zero, una programació d’obres de teatre i activitats que trenquen esquemes i aposten per una estructura no convencional, amb aforaments reduïts, espectacles immersius que eliminen les barreres entre el públic i l’escenari. Tota una descripció que fa justícia al nom del festival, des de l’organització del qual s’afirma que també es busca un públic nou, no assidu a les propostes teatrals, amb l’objectiu de captar nous espectadors i espectadores.

És el cinquè any que se celebra i, enguany, el Festival Zero continua amb la seva essència de teatre de proximitat. La programació presenta quatre espectacles que es duran a terme a cinc equipaments teatrals del territori: els Teatres Despí de Sant Joan Despí, el Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca, el Teatre Municipal Cooperativa de Barberà del Vallès, el Teatre Clavé de Tordera i el Teatre Auditori de Llinars del Vallès. Tots ells pertanyen a l’associació Teatres en Xarxa, organitzadora del festival, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Organització d’enguany: quatre espectacles i activitats complementàries

L’edició d’aquest any proposa quatre obres que endinsaran el públic en una experiència immersiva de muntatges poc convencionals, característica principal del Festival Zero. A més de la celebració dels espectacles, també es desenvolupen activitats complementàries a cada espai escènic: tallers, activitats, performances i sessions de dinamització, prèvies o posteriors a la representació de les obres. L’objectiu és incrementar el compromís i la implicació de les assistents al festival, per tal de generar i crear públic.

Una de les obres que protagonitzen la cinquena edició del festival és ‘Puños de Harina’, una història colpidora que explica la lluita i supervivència del poble gitano durant l’Holocaust. Presenta el concepte erroni de ‘ser homes de veritat’, i l'esforç dels protagonistes, en Rukeli i en Saúl, d'intentar encaixar en aquest ideal en un context que els rebutja per la seva raça, cultura o orientació sexual. Un espectacle interpretat i dirigit per Jesús Torres d'El Aedo Teatro.

D'altra banda, Ana Maria Klajnšček i Magí Serra ens acosten ‘Cossoc’, una coreografia hipnòtica que mostra del que són capaços dos cossos en constant equilibri que busca reflexionar sobre la complexitat i la simplicitat d’una relació. Una obra que situa l’espectadora en un espai d’observació i curiositat, en la frontera entre un espai públic i privat.

‘Container’ és la tercera proposta d’enguany, de la mà de la companyia Emília Gargot, i arriba amb la intenció de posar sobre la taula els riscos del món digital i les xarxes socials, un espai on l’ésser humà es comporta amb certa falsedat. El públic descobrirà les conseqüències de l’odi a les xarxes socials, en una obra on es treballa la morbositat, l’anonimat, l’impuls i el suport de grup.

Per últim, l’obra final és ‘Fam’, un espectacle que tracta sobre la diversitat dels cossos i com aquests entren en conflicte amb la societat. De la mà del grup d'artistes Les Impuxibles, l’obra mescla música, moviment i paraula per expressar i representar el tema principal de l’espectacle. ‘Fam’ només es representarà en una única funció, el dia 20 de febrer, a les 18 h, al Teatre Auditori de Llinars del Vallès.

La importància de fomentar la cultura

Tots els horaris, espais i programació es poden consultar a la pàgina web del Festival Zero. Cal afegir que les obres ‘Cossoc’ i ‘Container’ han nascut gràcies a la col·laboració del festival amb el Programa de Suport a la Creació de FiraTàrrega.

Des de la Diputació de Barcelona, es defensa el foment de la cultura per tal d’apropar les arts escèniques a tots els col·lectius de la població, en un moment de dificultats per la cultura, a causa de les restriccions establertes per la pandèmia. Des de l’organització de Teatres en Xarxa, destaquen que aquesta cinquena edició és “més agosarada, més reflexiva, més reivindicativa, més jove i més punyent que mai”, amb propostes arriscades.

Afegeix un comentari nou