Àrbitres ambientals per fer més sostenibles les activitats de muntanya

LaviniaNext
Autor/a: 
Paula Granada
os àrbitres ambientals, en una cursa de la FEEC. Font: FEEC
os àrbitres ambientals, en una cursa de la FEEC. Font: FEEC
Dos àrbitres ambientals, omplint el llistat. Font: FEEC
Dos àrbitres ambientals, omplint el llistat. Font: FEEC
La FEEC i el DACC han impulsat aquesta nova figura d’assessorament ambiental. Font: FEEC
La FEEC i el DACC han impulsat aquesta nova figura d’assessorament ambiental. Font: FEEC

Àrbitres ambientals per fer més sostenibles les activitats de muntanya

Autor/a: 
Paula Granada
LaviniaNext

Resum: 

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i el Departament d’Acció Climàtica han impulsat aquesta nova figura d’assessorament ambiental.

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha posat en marxa un nou projecte amb l’objectiu que les activitats que es realitzen a la muntanya i al medi natural siguin cada cop més sostenibles.

Braç a braç amb el Departament d’Acció Climàtica (DACC), la federació ha assentat les bases d’un nou ‘Segell Verd’ que ha començat el seu període de proves aquest any. El propòsit central de la iniciativa és que la majoria de les activitats de muntanya que es duguin a terme al territori català s’emmarquin dins dels paràmetres de sostenibilitat ambiental que marcarà aquest segell.

En aquest context, va sorgir la figura de les àrbitres ambientals. El primer pas del projecte ha estat formar-les durant el passat mes de març per portar un control exhaustiu dels hàbits sostenibles de les diferents proves. Ara, segons Quim Pons, director de comunicació de la federació, es vol aplicar aquesta figura a totes les curses de la FEEC per posar a prova aquesta nova figura. “També s’afegiran a curses organitzades per empreses o altres entitats fora de la FEEC per avaluar com funciona” ha explicat.

La figura dels àrbitres ambientals

L’antecedent d’aquesta iniciativa és el projecte anomenat ‘Segell Petjada Verda’, que va néixer per reconèixer i incentivar les bones pràctiques ambientals en activitats de muntanya. La seva finalitat fonamental era avaluar l’impacte que tenien aquest tipus d’esdeveniments en la natura, així com examinar el seu grau de sostenibilitat.

“Fixàvem uns requisits de sostenibilitat que exigia la federació a les curses, i les entitats que complien obtenien aquest segell”, assenyala Pons, qui recorda que “amb aquell segell, vam veure que hi havia un problema perquè la FEEC no podia comprovar si el formulari s’havia omplert correctament o no, i en aquest punt van aparèixer els àrbitres ambientals”, expressa el membre de la federació.

Les primeres formacions, impartides per l'Escola Catalana d'Alta Muntanya (ECAM), han capacitat un total de catorze àrbitres. Primer, han dut a terme la formació d’àrbitre de cursa de muntanya, i després la mediambiental i de sostenibilitat. D’aquesta manera, poden encarregar-se de regular les curses, aplicant una sèrie de criteris de sostenibilitat.

L'àrbitre ambiental té diferents funcions. Per exemple, aconsella les entitats com complir amb els protocols de sostenibilitat i aplicar criteris ambientals a l’hora de celebrar la cursa. Alhora, fan un control de l’impacte sobre el territori, per tal de reduir la petjada ecològica.

A partir d’ara, els àrbitres s’encarregaran de completar un llistat exhaustiu per poder determinar amb precisió si les proves compleixen amb tots els requisits i, per tant, poden obtenir el segell verd de la FEEC. Tal com diu Quim Pons, dins d’aquesta llista tenen importància qüestions com assegurar que, durant la cursa, s’hagi reciclat bé, que tothom hagi portat el seu got i no s’hagi donat plàstic en cap moment, això com que s’hagi fet una bona gestió de les deixalles o que s’hagin tret totes les fintes de marcatge, entre altres.

“Els àrbitres no tindran mai una funció sancionadora, sinó d’assessorament”, afirma Pons. Per tant, la figura de l’àrbitre ambiental no s’ha plantejat com una figura sancionadora, sinó que es limita a aconsellar i ajudar a millorar el caràcter sostenible de les proves.

La presentació dels nous àrbitres ambientals s’ha fet al Refugi dels Rasos de Peguera, on han assistit el director general de Medi Ambient, Marc Vilahur, i el president de la FEEC, Jordi Merino, així com el cap de l’àrea de natura de la FEEC, Gil Erra, i el director esportiu de la FEEC, Ton Massagué.

Així, els àrbitres ambientals han iniciat el seu camí amb les curses de muntanya i les caminades de resistència, amb la clara intenció d’ampliar el ventall de disciplines que abastin en els pròxims anys.

Afegeix un comentari nou