L’habitatge: un problema que creix

Suport Tercer Sector - Econòmic
Autor/a: 
Oscar Loro Castilla
 Font: Canva
Una de cada quatre persones a Catalunya està en risc de pobresa i exclusió social. Font: Canva.
 Font: Canva
El dret a l'habitatge és fonamental per evitar situacions d'exclusió social. Font: Canva.

L’habitatge: un problema que creix

Autor/a: 
Oscar Loro Castilla
Suport Tercer Sector - Econòmic

Resum: 

La realitat social i econòmica catalana situa l'habitatge com un dels problemes principals en l'actualitat.

Malgrat no tothom la viu igual, Catalunya viu una crisi social i econòmica molt important. Segons l’Informe d’Indicadors Socials 17 publicat per Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), aproximadament el 25% de la població catalana està en risc de pobresa i exclusió social.

De fet, des del 2009, el percentatge de població que s’ha trobat en aquesta situació no ha baixat mai del 15% i afirmen que “Catalunya no ha pogut reduir uns elevats percentatges de precarietat que afecten una de cada quatre persones”.

Segons el CEO, el 24% de les persones que es troben entre els 25 i els 34 anys pensen que el seu principal problema és l’accés a l’habitatge, que és un dret bàsic. La Fundació Habitatge Social treballa per oferir un habitatge digne a les persones més vulnerables, i a la seva memòria de l’any 2023 expliquen el 86% dels casos que treballen són persones per sota del llindar de la pobresa.

En el marc del seu projecte Oikos, la Fundació Habitatge Social ha donat suport a més de 500 famílies durant el darrer any. Han pogut oferir habitatge social i serveis de suport a persones que ho necessitaven. D'aquestes persones usuàries, un 34% són famílies monoparentals i un 48% dels adults es troba en situació d’atur.

La fundació gestiona un parc d'habitatges que ofereix lloguers socials a preus molt inferiors als del mercat privat, per a moltes persones és impossible fer front a la despesa que suposa el lloguer. D’aquesta manera, les famílies i persones individuals tenen possibilitat d’estalviar i evitar situacions d’exclusió que es converteixin en crònics.

ECAS afirma, també a l’Informe d’Indicadors Socials 17, que les persones que viuen de lloguer tenen un risc de pobresa més elevat (el 33%) que aquelles que viuen en una llar de propietat (el 12%). La comparativa il·lustra com és d’important l’habitatge per evitar situacions de vulnerabilitat i té vinculació directa amb l'economia del país.

La Fundació Habitatge Social també fa una crida a les administracions i a la societat per tal d’abordar la crisi de l’habitatge actual amb mesures concretes i efectives, sempre pensant també en la situació econòmica i social.

Afegeix un comentari nou