La Festa Major més tecnològica!

Colectic
Joel Calvet, responsable del projecte Mediateca, amb una de les participants en el taller de recull de memòria. Font: Colectic. Font: Colectic
Joel Calvet, responsable del projecte Mediateca, amb una de les participants en el taller de recull de memòria. Font: Colectic.
Les participants en la Gimcana Verda Intergeneracional en acabar l'activitat. Font: Xarxa Òmnia. Font: Xarxa Òmnia
Les participants en la Gimcana Verda Intergeneracional en acabar l'activitat. Font: Xarxa Òmnia.
En Rafel i la Sira participant en el programa de ràdio comunitària. Font: Salvador Sanoguera. Font: Salvador Sanoguera
En Rafel i la Sira participant en el programa de ràdio comunitària. Font: Salvador Sanoguera.

La Festa Major més tecnològica!

Colectic

Resum: 

La cooperativa Colectic va posar, un cop més, la tecnologia al servei de les veïnes per celebrar la ciutadania del Raval.

La setmana passada, coincidint amb la Festa Major del barri del Raval, a Barcelona, una de les entitats històriques del barri, la cooperativa tecnològica Colectic va organitzar diverses activitats tecnològiques, comunitàries i de memòria històrica per celebrar el barri i les seves veïnes.

Tot plegat va començar amb una Gimcana Verda Intergeneracional a càrrec del Punt Òmnia Raval-Colectic que va comptar amb la participació de gairebé una vintena de persones de diferents franges d’edat. Segons la responsable del Punt Òmnia, Lady Pazmiño, la iniciativa va ser "un èxit rotund", ja que va aconseguir "reunir membres de la comunitat en un espai de col·laboració i aprenentatge compartit".

L'objectiu principal d'aquesta gimcana era fomentar la cohesió social entre generacions, promovent una interacció que sovint és difícil d'aconseguir en el dia a dia. La iniciativa va posar especial èmfasi en el coneixement del patrimoni local i en la integració de les noves eines digitals, el que, segons Pazmiño, són "aspectes fonamentals en una societat cada vegada més tecnològica i globalitzada".

L'itinerari es va desenvolupar en el Jardí Històric de Montjuïc i va constar de diverses activitats centrades en el descobriment del patrimoni natural i cultural del municipi. Una de les proves, per exemple, consistia a localitzar plantes utilitzant aplicacions de geolocalització, "combinant així la saviesa dels més grans amb les habilitats tecnològiques dels més joves".

La dinamitzadora de l’activitat, Lady Pazmiño, destaca les valoracions positives recollides al final de la jornada i explica que "tant els joves com els adults han manifestat la seva satisfacció per haver pogut compartir temps i experiències amb persones d'altres generacions". A més, afegeix que "aquesta interacció ha permès als participants adults aprendre sobre les noves eines digitals, un aspecte que sovint suposa una barrera per a la gent gran".

Ràdio comunitària per recollir la memòria del barri

A la tarda, la programació de la Festa Major va continuar a la seu de Colectic, situada al carrer dels Salvador. Per començar les activitats, es va organitzar un taller de recollida de memòria del barri. Joel Calvet, responsable del projecte Mediateca i dinamitzador del taller, explica que "l'activitat va consistir a fer que els veïns i les veïnes aportessin qualsevol mena de document, ja fossin fotografies, cartells, escrits, etc. per digitalitzar". D'aquesta manera, continua Calvet, "anem construint entre totes l'arxiu de memòria de la Mediateca del Raval".

En paral·lel al taller de digitalització de la memòria, al carrer es va dur a terme un programa de ràdio comunitària en directe. L'educadora Ana Pérez, responsable d'aquesta part de l'activitat, destaca que "va ser un moment de retrobament entre les diferents veïnes del carrer i participants del projecte Mediateca".

El programa de ràdio va comptar amb la participació de diverses veïnes del carrer, com ara la Conchi, coneguda popularment com l'alcaldessa del carrer dels Salvador, o en Rafel, un històric del Raval, que va compartir les seves anècdotes sobre el cèlebre cantant i compositor Peret, criat entre el carrer dels Salvadors i el de la Cera.

Pérez destaca l'element de cohesió veïnal i comunitària d'aquestes activitats, explicant que "vam gaudir d'una estona d'intercanvi d'anècdotes del barri, històries de creació de les diferents veïnes i històries personals".

Afegeix un comentari nou