Guia de Recomanacions sobre la Gestió de la Diversitat a les Empreses i altres Organitzacions

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Guia de Recomanacions sobre la Gestió de la Diversitat a les Empreses i altres Organitzacions

Resum: 

La Secretaria d'Immigració del Departament d'Acció Social i Ciutadania ha editat una guia per ajudar empreses i entitats a gestionar la diversitat dins els seus equips de treball i adaptar-se a les necessitats d'una societat cada cop més plural.

La Guia:

La Secretaria d'Immigració ha editat la Guia de Recomanacions sobre la Gestió de la Diversitat a les Empreses i altres Organitzacions amb l'objectiu de facilitar els processos d’acollida i la integració dels treballadors i treballadores d’origen estranger dins les organitzacions.

La Guia va ser presentada el dia 8 de setembre, a la seu del Col·legi de Periodistes.

Tal com recorda el text de la Guia, la Comissió Europea defineix la gestió de la diversitat com:

el desenvolupament actiu i conscient d’un procés d’acceptació i utilització de certes diferències i similituds com a potencial en una organització, [...], un procés de gestió comunicativa, estratègicament fonamentat en valors i orientat cap al futur.

La Guia respon a la necessitat de disposar d’un recull de bones pràctiques de gestió de la diversitat per a les empreses, que es va incloure dins el Pacte Nacional per a la Immigració. No obstant això, tal i com puntualitza el Secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, la diversitat dins l’àmbit laboral no és només un repte per a les empreses sinó per a qualsevol tipus d’organització.

La Guia es vincula, alhora, amb la Llei 10/2010, de 7 de maig, d’acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya que establia en el punt 1 del seu article 16 que:

l’Administració de la Generalitat, per a fer efectiu el principi d’igualtat, ha de promoure l’establiment de mesures de no-discriminació amb relació als immigrats i els retornats per part de les empreses i altres organitzacions.

La diversitat:

La diversitat a les organitzacions ve donada pels diferents orígens culturals del personal però també per les seves característiques en relació amb l’edat, el sexe, els sistemes de valors, expectatives i habilitats, entre d’altres. La Guia es centra, però, en la gestió de la pluralitat sociocultural (religió, idioma, etc.), bona part de la qual té el seu origen en el fet migratori.

El document descriu la diversitat com una font de creativitat i fa referència a diversos estudis que demostren els beneficis que la pluralitat pot aportar a les organitzacions. En aquest sentit, l’objectiu de la gesitó de la diversitat seria justament el d'aprofitar les diferents habilitats dels equips de treball, tot creant per a ells les millors condicions possibles per a la realització de les seves tasques.

Per a fer-ho, la Guia presenta una sèrie de recomanacions, que parteixen del moment mateix de la selecció de personal i que s'estructuren al voltant dels aspectes següents:

  1. Reclutament i selecció.
  2. Acollida a la cultura organitzativa.
  3. Desenvolupament de la seva tasca professional mitjançant un pla d’avaluació, de formació continuada, del pla de carrera i de la seva promoció interna.
  4. Flexibilitat del temps de treball.
  5. Diversitat en l’entorn laboral i en la societat.

El document recull, a més, diverses experiències d'èxit que s’han dut a terme en el si d’empreses i organitzacions catalanes.

Els participants:

El Departament d'Acció Social i Ciutadania ha comptat amb la col·laboració del Departament de Treball així com de les següents entitats:

Afegeix un comentari nou