Millors vius que fòssils?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:

Millors vius que fòssils?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Recentment s'ha constituït la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) que aposta per les energies renovables i promou la prohibició d'aquesta tècnica d'extracció de gas del subsòl anomenada fracking per considerar-la massa agressiva, en tot el territori de Catalunya.

Amb el lema “Millor vius que fòssils” i amb un manifest fundacional, neix la Plataforma Aturem el Fracking com a una plataforma transversal -formada per més d’una vintena d’entitats- que pretén aglutinar esforços i arguments per aturar la tècnica de prospecció d’hidrocarburs (principalment gas de baixa rendibilitat pel què fa a Catalunya) coneguda com a fractura hidràulica (o fracking), per part de diversos oligapolis internacionals d'extracció i comerç de combustibles fòssils i que afecta diversos punts del territori català,

Entre aquells que recolzen la inciativa hi figuren entitats del territori, així com ajuntaments i consells comarcals i diversos consorcis.

La PAF ha estat constituïda amb el doble objectiu de:

  • Divulgar la problemàtica de l’arribada del fracking a Catalunya i aconseguir la prohibició d’aquesta agressiva tècnica d’extracció d’hidrocarburs en l'àmbit català.
  • Plantejar la necessitat d’una transició energètica basada en les energies renovables (potenciant la descentralització de la seva producció, l’eficiència i una reducció en el consum energètic).

L'impacte ambiental

Existeix una gran controvèrsia sobre el perill mediambiental derivat d’aquesta tècnica. Segons la Plataforma Aturem el Fracking "a més d’un enorme consum d’aigua, és habitual que juntament amb la sorra s’incloguin multitud de compostos químics per afavorir la fissuració o fins i tot la dissolució de la roca, i que contaminen tant el terreny com els aqüífers subterranis".

Punts calents a Catalunya

Actualment s’han presentat al·legacions per part d’entitats i administracions afectades a les prospeccions “Darwin” (que afecta pobles de 4 comarques de ponent La Segarra, La Noguera, el Pla d’Urgell i el Solsonès) i “Leonardo” (que afecta pobles de 3 comarques: Osona, la Garrotxa i el Bages). L’empresa Montero Energy Corporation, de la multinacional canadenca R2Energy, és la promotora d’aquestes prospeccions que es troben en la primera fase de sol·licitud d’investigació.

L’altre gran territori afectat és la de la prospecció coneguda com a “Ripoll” promoguda per l’empresa britànica Teredo Oils Limited, que afecta a pobles de les comarques del Ripollès, la Garrotxa i Osona. No obstant, en el municipi de Ridaura (Garrotxa), l’empresa ja s’ha posat en contacte amb l’ajuntament i amb els propietaris per tal de reobrir antics pous de gas del poble, descartats als anys seixanta per baixa rendibilitat

Per saber-ne més podeu consultar el blog de la Plataforma Aturem el Fracking, on hi trobareu a més de l'actualitat de la plataforma, documents de referència com l'Estudi de la Comissió Europea sobre el fracking (2011).

Afegeix un comentari nou